Höst – Förläng odlingssäsongen

Förläng odlingssäsongen med polytunnel och odlingsduk

Det finns flera olika saker du kan göra för att förlänga odlingssäsongen – så en omgång till på hösten, välja köldtåliga växter, förodla på våren och skydda växterna från kyla och på så vis förlänga tillväxtperioden.

Så här gör du för att förlänga odlingssäsongen – fem tips

  1. Höstsådd innebär att du sår en extra omgång på hösten för en extra skörd av snabbväxande grödor eller att du sår sent på hösten för skörd tidigt nästa säsong. Mer om detta kan du läsa under ’Höst – Höstsådd’.
  2. Att odla köldtåliga växter är ett av de bästa sätten att förlänga säsongen. Vissa grödor är så köldtåliga att du kan låta dem stå kvar i trädgårdslandet och skörda dem långt in på höst och vinter. Läs mer om vilka växter som är köldtåliga och känsliga för frost under avsnitt ’Höst – Växter som tål minusgrader’.
  3. Genom att anlägga en varmbänk under vintern kan du börja odla utomhus redan i februari. Läs mer under ‘Höst – Anlägga varmbänk, förbered på hösten’.
  4. Ett annat sätt att förlänga säsongen är att förodla plantor inomhus på våren för att växterna ska få en tidig start och ge skörd tidigt läs mer under avsnitt ’Vår – Förodla’.
  5. Det femte sättet är att skydda dina grödor från kyla för att dra ut på tillväxtperioden så länge som möjligt om hösten. För att växterna ska kunna växa behöver de ju ljus och värme. När växterna får mindre än 10 timmar ljus per dag avstannar tillväxten. Detta sker kring mitten av oktober för hela Sverige.

Bristen på ljus sätter alltså stopp för tillväxten så småningom på hösten men ofta kommer första frosten långt före höstmörkret.

Förläng tillväxtperioden – skydda dina växter mot kyla

Varmare temperaturer gynnar tillväxten även för växter som tål kyla. Att skydda växterna från kyla innebär alltså

  • Att skydda växter som inte tål kyla från frost. Läs mer om växter som är känsliga för kyla under ’Höst – Växter som tål minusgrader’
  • Att skapa ett mikroklimat med högre temperatur än omgivande luft kring alla växterna i köksträdgården och särskilt de växter som du sått på hösten för att skörda på hösten. Den högre temperaturen gynnar växternas tillväxt och gör att de växer mer och längre in på hösten.

Detta mikroklimat kan skapas genom att du odlar inne i ett växthus eller i drivbänkar med lock. En odlingstunnel av plast eller fiberduk är ett billigare alternativ och är fantastiskt om du odlar lite mer. Men för dig som har pallkragar eller odlar i mindre skala på friland kommer du långt genom att skydda dina växter genom att täcka dem luftigt med en fiberduk.

Så och plantera ut växter som ska skördas på hösten i soligt läge

Förutom att skydda växterna från kyla är det smart att välja den soligaste platsen i trädgården för dina höstsådder. Eftersom solens står lägre på hösten kan växtplatsen påverka hur många soltimmar dina växter får i stor utsträckning.

Mer hjälp i Växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om hur många minusgrader växten tål.

Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att så dina valda växter för just din plats i Sverige.