Höst – Frost på hösten

Frost på hösten

Även om hösten fortfarande är mild kan plötsliga frostnätter plötsligt dyka upp. De flesta av våra perenna växter klarar sig ganska bra, men till vissa av våra frostkänsliga grönsaker, kryddväxter och blommor behövs en hjälpande hand.

Frost på hösten – så här tar du reda på när det är troligt att första frosten kommer hos dig

För att få en uppfattning om när den första frosten normalt kommer där du bor har bland annat SMHI samlat in data för genomsnittlig första frost på hösten. Läs mer om hur du kan ringa in när det är troligt att första frost kommer inträffa där du under ’Höst – Första frost’.

Vilka växter ska jag skydda?

Vissa växter i trädgården förstörs av minsta köldknäpp. Tomater, squash, pumpor, aubergine och potatis tillhör denna grupp. i övrigt tål de flesta grönsaker lite kyla. All kål, spenat, rädisor, rotfrukter och purjo tål många minusgrader. Läs mer om olika växters frostkänslighet i avsnitt ’Höst – Växter som tål minusgrader’.

Som tur är finns det metoder du kan använda för att skydda dina växter från frosten.

Metoder för att skydda mot frost

  • Ett sätt att skydda dina växter mot frost är att börja plantera ut eller ställa krukorna på de platser i din trädgård där risken för frost är som minst. Närmast husväggen och i rabatter som ligger i söderläge skyddade från vind brukar i regel vara mindre utsatta.
  • Lägg på en fiberduk över ettåriga växter under frostiga höstnätter så överlever de ett tag till. Är det bara enstaka frostnätter som ligger strax under nollan kan du även känsliga medelhavsväxterna på nätterna också så kan du njuta av växterna lite längre.
  • Precis som att du under våren kan skydda dina övervintrande plantor med löv, fungerar motsvarande även på höstkanten.
  • En fiberdukkan ha flera användningsområden och på våren är den särskilt lämpad som skydd mot frost. Fiberduken fungerar nästan som ett växthus och håller kvar värmen från marken, vilket kan få dina plantor att växa lite snabbare. Om du bara vill skydda din odling mot frost kan du gott lyfta av den på dagen. Då kan både sol och regn nå dina växter

Mer hjälp i Växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås. Du kan också filtrera bland växterna och välja ’Efterkultur’ för att få fram de växter som går att så på hösten.


Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att så dina valda växter för just din plats i Sverige.