Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.
Avsnitt 2 of 5
Pågående

Guide: Vintersådd

Vintersådd eller kallsådd som det också kallas, innebär att du sår när jorden är kall eller frusen. Du sår utomhus på friland eller i behållare när det är kallt på vintern och sådden tas aldrig in.

så på vintern, vintersådd i tråg

Fröerna kommer inte att gro direkt utan ligger i stället och vilar i jorden tills värmen kommer på våren. Här ger vi våra bästa tips för sådd på vintern.

Vad är poängen med att så på vintern?

Det är inte alltid man lyckas med sin vintersådd, men om sådden är lyckosam kan du få skörd tidigare än vanligt. Det är också är det praktiskt att så när det är paus i allt annat trädgårdsarbete. Vintersådd ger också möjlighet att så mycket mer än om sådden till exempel görs inomhus, eftersom man inte behöver ta hänsyn till platsbegräsning och varken behöver värmemattor eller ljus till sådderna.

En annan stor fördel med vintersådd är att trycket från skadeinsekter är lågt i början av säsongen, vilket gör att växterna hinner etablera sig och växa till i lugn och ro.

När ska jag göra mina vintersådder

Du sår när det är riktigt kallt i november, december, januari, februari i södra delarna av landet och fram till mars längst i norr. Tänk på att inte så för tidigt under vintern, du vill inte att fröna börjar gro i en tillfällig värmeperiod på senhösten för att sedan dö när det blir riktigt kallt. När vintern bitit sig fast är bäst, då fryser fröna och gror sedan i rätt tid på vårvintern. 

Det man vill undvika i en vintersådd är alltför stora förändringar upp och ner i temperatur. Det ska helst inte gå från mycket kallt till varmt. Av denna anledning är vintersådd extra fördelaktig i norr där kylan ofta är mer pålitlig, men naturligtvis kan man chansa även i söder – ofta går det bra där också.

Vad kan jag så på vintern?

Fröer av ätbara blommor och grönsaker som sås på vintern ligger och vilar i jorden och gror inte förrän på våren då värme och ljus kommer tillbaka. Exempel på blommor som fungerar bra att vinterså är blåklintanisisopringblomma.

Grönsaker som passar för vintersådd är spenat, asiatisk kål, portlak, morot, palsternacka, rädisa, olika sorters sallat, ruccola, dill, gräslök och salladslök. Lite beroende på växtzon kan du behöva experimentera dig fram, men spenat brukar vara enkel att lyckas med.

Vintersådd på friland

Exempel på grödor som passar att så på friland är spenat, ruccola, morot och palsternacka.

Så här gör du steg-för-steg

Vintersådd kan göras både på friland och i låda för senare utplantering. Nedan har vi beskrivit hur du gör för båda varianterna.

  • På hösten, innan tjälen gått i jorden förbereder du de ytor som ska sås:
  1. Rensa bort ogräs så att dina grödor får bästa möjliga chans att växa till sig utan konkurrens framåt våren
  2. Gödsla upp jorden med välbrunnen kogödsel eller kompost
  3. Släta till jorden så att du har en fin och jämn yta utan för stora jordkokor
  • När vintern kommit igång ordentligt:
  1. Krafsa bort eventuell snö och så dina frön på ytan (det gör inget om den är frusen). Så fröerna med rätt radavstånd för den sort du valt. Så dock lite tätare än angivet plantavstånd utifall att några plantor inte skulle ta sig. Om du sår små lätta fröer kan du blanda dem med sand för att minska risken att de blåser iväg.
  2. Därefter täcker du sådden med ett tunt lager tinad jord, hur tjockt beror på vilket sådjup den sorts frö du sår vill ha.
  3. Märk ut sådderna så att du minns vad du sått var
  4. När allt är klart lägger du ett lager snö ovanpå, om det finns, annars vattnar du.
  5. Det är bra att täcka odlingen med duk för att få en jämnare temperatur och skydda fröna mot fåglar och djur, men det är inte nödvändigt. Kompostgaller kan också vara ett bra alternativ för att skydda sådderna. Vintersår du i pallkragar kan du använda plastlock, men passa då så att det inte blir för torrt eller varmt i lådan.
  • På vårvintern när fröerna börjat gro:
  1. När fröna grott och börjat växa på vårvintern bör de passas med vatten så att de inte torkar ut. Höst och vintersådder behöver generellt sett inte vattnas under hösten och vintern utan först på våren och försommaren.
  • Vintersådd som metod för förodling – så i lådor som får stå kallt för utplantering till våren
  1. Det första du gör är att ta fram lådor av något slag. Du kan använda plastaskar från matbutiken, pluggbrätt eller små krukor.
  2. När du väljer jord till dina vintersådder behöver du inte ta den finaste såjorden. Använd vanlig planteringsjord eller trädgårdjord.
  3. Fyll dina lådor med jord och så dina frön. Så inte för tätt. Då blir det svårt att skilja plantorna åt vid utplantering
  4. Ställ lådorna på skyddad, skuggig plats utan lock och lägg snö på jorden om det finss. Skuggan skyddar sådderna från den starka vårsolen och från att torka ut. När det blir varmare kommer snön att smälta och vattna din sådd. Du kan “vattna” med mer snö när det börjar se torrt ut i dina lådor, men kom ihåg att ha dräneringshål undertill för att förhindra att sådden drunknar.
  5. När plantorna växt till sig och känns hanterbara, i april-maj någon gång, delar du dem försiktigt och planterar ner dem där du vill ha dina grödor.

Mer hjälp i växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås. I växtbiblioteket finns information om utvecklingstid för varje gröda. Du kan också filtrera bland växterna och välja ’Höst-/vintersådd’ för att få fram de växter som går att så på höst och vinter.

Planeringshjälp för dig som medlem

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att så dina valda växter för just din plats i Sverige.