Sök
Stäng denna sökruta.
Avsnitt 1 of 5
Pågående

Skörda under vintern

En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras. Här hittar du våra tips för att skörda under vintern.

Tips för skörd på vintern - så här kan du skörda på vintern

Tänk därför till lite extra när du rensar i grönsakslandet på hösten och spara grönsaker och kryddväxter som kan skördas även vid kallare temperaturer.

Det kan vara värt att tänka på är att du får en ännu bättre skörd om du odlar i kallbänkar, varmbänkar eller i tunnlar. Då får växterna ett skydd från kyla som gör att de kan fortsätta växa längre in på hösten.

Grönsaker och kryddväxter som kan skördas under vintern

Vissa grönsaker som vuxit i landet under hela säsongen tål frost och ger skörd under vintern.

Kål:

Grönkål är den kål som är härdigast av alla och tål många minusgrader. Purpurkål är inte riktigt lika köldtålig som den gröna grönkålen. Svartkål tål också kyla men är känsligare, särskilt när temperaturen pendlar mellan plus- och minusgrader. Brysselkål är riktigt köldtålig.

Huvudkål (rödkål, vitkål och savojkål) tål några minusgrader men är inte lika köldtåliga som grönkål.

När du skördar grönkål, purpurkål och svartkål – skörda bladen eller bladrosetterna nerifrån på stammen och uppåt. Även när de flesta bladen är skördade så kan du låta plantorna stå kvar. Om plantan överlever kan den skjuta nya bladskott till våren.

Även brysselkålen skördas nerifrån och upp och går bra att plocka fram till att de blir lite lösa. Även stammen går att tillaga.

Kål som skördats i minusgrader tappar lite spänst och passar allmänt bäst som tillagad.

Skörda alla blad på våren innan plantan går i blom om du inte vill ta frö. I så fall kan du låta plantan stå kvar och gå i blom. Kål är tvååriga och blommar andra året.

Purjolök:

Vissa sorter av purjolök tål många minusgrader och kan stå kvar i landet hela vintern men skörda övervintrad purjo innan den börjar växa på våren. När den går i blom är den inte längre god att äta.

För att skörda purjolöken på vintern behöver jorden vara tinad. Är jorden frusen kan löken klippas av vid marken. Löken växer på nytt när jorden tinat innan den går i blom. Ett alternativ är att gräva upp och plantera om i växthus för enklare skörd under vinter och vår.

Kryddväxter:

Vissa kryddväxter som till exempel persilja, timjan, oregano och salvia tål minusgrader. Persilja överlever ofta och ger skörd under kommande vår och försommar, ända tills att den går i blom. Vill du öka chanserna att den överlever kan du täcka den med löv, granris eller duk.

När du skördar dina kryddväxter, tänk på att bladmassan fungerar som ett skydd för rötterna mot kylan så skörda försiktigt så att plantan kan överleva.

Rötter och rotknölar:

Rötter och rotknölar som tål kyla och kan skördas i början av vintern och till våren vid milda vintrar är till exempel palsternacka och morot. Jordärtskocka tål många minusgrader och kan skördas hela vintern och på våren. De kan stå kvar i jorden och skördas under vintern, men skörda inte vid tjäle. Var försiktig när du skördar så att de rötter eller rotknölar som står kvar i landet är täckta med jord och därmed skyddade från kyla.

Höstsådd för sen skörd

Vissa grönsaker som sås sent på hösten klarar också kyla. Vintersallat hör till de allra tåligaste av våra bladgrönsaker. De små låga rosetterna håller sig fina under snön och går att skörda om du föser undan eventuell snö.

Spenatmangold och asiatiska bladgrönsaker som mizuna, kinesisk broccoli och pak choi klara sig fint i lägre temperaturer. De tappar dock sin spänst om det blir alltför kallt eller om temperaturen varierar flera gånger kring nollan. Men tänk på att även om bladverket vissnat kan rötterna klara sig och skjuta nya blad på våren.

Mer hjälp vi växtbiblioteket

I ‘Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om skörd, lagring och användning. För varje växt finns angivet hur många minusgrader växten tål i tabellen längst ner på växtkortet.

Det går också att filtrera bland växterna för att få fram de grödor som tål några, många eller inga minusgrader.

Planeringhjälp för dig som är medlem

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att skörda dina valda växter för just din plats i Sverige.

Det finns också en kalender där du får överblick över när du kan så och plantera ut för alla växter du valt i ’Mina valda’.