Mizunaskott

Här hittar du information om hur du odlar, sköter, skördar och lagrar . Det finns också beskrivet vilka vanliga problem du kan stöta på vid odling av .

Beskrivning

Mikrogrönt är ätbara skott av grönsaker. De utvecklar till skillnad mot groddar rötter och skördas efter att första bladparet kommit. Mizuna odlas oftast som småbladsallad som kan skördas efterhand med kan också odlas som mikrogrönt. Mizuna är mycket snabbväxande och lättodlad. Sorten ’Central red’ fina lila bladnerver och en mild senapssmak.

Odling (sådd, substrat, behållare)

För att odla mizuna som mikrogrönt: många olika behållare kan användas för odlingen, till exempel ett vanligt odlingsbrätte i lämplig storlek. Det finns också odlingsbrätten tillverkade speciellt för att odla mikrogrönt att köpa. Man kan naturligtvis också använda vilken behållare som helst, som till exempel halva mjölkpaket. Det går bra att odla i behållare utan hål i botten, det gäller i så fall bara att vara försiktig med bevattningen. Olika odlingsmedium kan också användas: såsom jord, hampamatta, kokosfiber eller hushållspapper. Vid odling i jord eller kokosfiber: vattna så att det är fuktigt men inte plaskblött. Vid odling på hampamatta: lägg mattan i blöt i några minuter, låt den sen rinna av. Så fröna jämnt fördelat över hela ytan, undvik att de ligger i klumpar. Använd gärna sådosa eller strösslare.

Skötsel, bevattning och belysning

Låt fröna gro i mörker. Ett enkelt sätt är att täcka med en likadan låda som den du odlar i eller med en bricka. Den optimala temperaturen för en snabb och jämn groning är 20-22 men det fungerar med både varmare och kallare. Det är viktigt att hålla sådden fuktig, använd gärna sprejflaska. När skotten kommit upp låter man dem stå mörkt ytterligare någon dag. De sträcker sig då i ett försök att komma upp i ljuset. När täckningen tas bort är skotten bleka och krumma. De placeras ljust, i ett fönster kan fungera men vintertid är det bäst att använda växtlampa.

Skörd

Mizunaskott kan skördas från första bladparet men kan också få växa vidare för skörd av större blad, använd i så fall mer näringsrik jord. Skotten skördas med vass kniv eller sax. Vid odling i jord eller kokos får man var försiktig för att undvika att få med rester av odlingsmediet. Eftersom småbladen är odlade inomhus behövs ingen sköljning. Skotten kan också få fortsätta växa och skördas efter hand. I så fall placeras de ljust i rumstemperatur och vattnas. Ett tredje alternativ är att ställa in behållaren med de levande skotten i kylskåp och skörda efter hand. Växandet stannar då av.

Lagring

Hållbarheten för skördade skott är ca 2 veckor i burk med lock eller i plastpåse i kylskåp. De kan också få fortsätta växa och skördas efter hand.
Mizunaskott passar bra att använda i smoothies, soppor, sallader och på smörgåsen.

Vanliga problem

Vid odling i jord kan det uppstå problem med sorgmyggor. Sorgmyggorna är små svarta myggor som lägger ägg i jorden. Deras larverna äter sedan på rötterna. Sorgmyggor kan följa med jord eller finnas i krukor hos inköpta plantor. De bekämpas effektivt med nematoder som finns att köpa under namnet Nemablom. Sorgmyggor ska inte förväxlas med bananflugan (även kallad fruktfluga eller ättiksfluga). Dessa kan vara irriterande men gör ingen skada.

Sorttips

Origami’,’Central Red’
Odling av mizunaskott som mikrogrönt
Kategori: Mikrogrönt
Vetenskapligt namn: Brassica rapa Nipposinica
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Inomhus
Dagar sådd-skörd: 5
Dagar grotid: 3
Optimal grotemperatur (°C): 20-22
Kommer igen efter skörd: Nej

Mer inspiration om odling av mikrogrönt?

Läs våra artiklar om odling av mikrogrönt för mer inspiration och steg-för-steg instruktion. Artiklarna finns här:
Guide: Att odla mikrogrönt – introduktion
Att odla mikrogrönt – så här gör du steg för steg

Mizunaskott

Odling av mizunaskott som mikrogrönt

Här hittar du information om hur du odlar, sköter, skördar och lagrar . Det finns också beskrivet vilka vanliga problem du kan stöta på vid odling av .

Mikrogrönt är ätbara skott av grönsaker. De utvecklar till skillnad mot groddar rötter och skördas efter att första bladparet kommit. Mizuna odlas oftast som småbladsallad som kan skördas efterhand med kan också odlas som mikrogrönt. Mizuna är mycket snabbväxande och lättodlad. Sorten ’Central red’ fina lila bladnerver och en mild senapssmak.

För att odla mizuna som mikrogrönt: många olika behållare kan användas för odlingen, till exempel ett vanligt odlingsbrätte i lämplig storlek. Det finns också odlingsbrätten tillverkade speciellt för att odla mikrogrönt att köpa. Man kan naturligtvis också använda vilken behållare som helst, som till exempel halva mjölkpaket. Det går bra att odla i behållare utan hål i botten, det gäller i så fall bara att vara försiktig med bevattningen. Olika odlingsmedium kan också användas: såsom jord, hampamatta, kokosfiber eller hushållspapper. Vid odling i jord eller kokosfiber: vattna så att det är fuktigt men inte plaskblött. Vid odling på hampamatta: lägg mattan i blöt i några minuter, låt den sen rinna av. Så fröna jämnt fördelat över hela ytan, undvik att de ligger i klumpar. Använd gärna sådosa eller strösslare.

Låt fröna gro i mörker. Ett enkelt sätt är att täcka med en likadan låda som den du odlar i eller med en bricka. Den optimala temperaturen för en snabb och jämn groning är 20-22 men det fungerar med både varmare och kallare. Det är viktigt att hålla sådden fuktig, använd gärna sprejflaska. När skotten kommit upp låter man dem stå mörkt ytterligare någon dag. De sträcker sig då i ett försök att komma upp i ljuset. När täckningen tas bort är skotten bleka och krumma. De placeras ljust, i ett fönster kan fungera men vintertid är det bäst att använda växtlampa.

Mizunaskott kan skördas från första bladparet men kan också få växa vidare för skörd av större blad, använd i så fall mer näringsrik jord. Skotten skördas med vass kniv eller sax. Vid odling i jord eller kokos får man var försiktig för att undvika att få med rester av odlingsmediet. Eftersom småbladen är odlade inomhus behövs ingen sköljning. Skotten kan också få fortsätta växa och skördas efter hand. I så fall placeras de ljust i rumstemperatur och vattnas. Ett tredje alternativ är att ställa in behållaren med de levande skotten i kylskåp och skörda efter hand. Växandet stannar då av.

Hållbarheten för skördade skott är ca 2 veckor i burk med lock eller i plastpåse i kylskåp. De kan också få fortsätta växa och skördas efter hand.
Mizunaskott passar bra att använda i smoothies, soppor, sallader och på smörgåsen.

Vid odling i jord kan det uppstå problem med sorgmyggor. Sorgmyggorna är små svarta myggor som lägger ägg i jorden. Deras larverna äter sedan på rötterna. Sorgmyggor kan följa med jord eller finnas i krukor hos inköpta plantor. De bekämpas effektivt med nematoder som finns att köpa under namnet Nemablom. Sorgmyggor ska inte förväxlas med bananflugan (även kallad fruktfluga eller ättiksfluga). Dessa kan vara irriterande men gör ingen skada.

Origami’,’Central Red’
Kategori: Mikrogrönt
Vetenskapligt namn: Brassica rapa Nipposinica
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Inomhus
Dagar sådd-skörd: 5
Dagar grotid: 3
Optimal grotemperatur (°C): 20-22
Kommer igen efter skörd: Nej

Mer inspiration om odling av mikrogrönt?

Läs våra artiklar om odling av mikrogrönt för mer inspiration och steg-för-steg instruktion. Artiklarna finns här:
Guide: Att odla mikrogrönt – introduktion
Att odla mikrogrönt – så här gör du steg för steg