Solrosskott

Här hittar du information om hur du odlar, sköter, skördar och lagrar . Det finns också beskrivet vilka vanliga problem du kan stöta på vid odling av .

Beskrivning

Mikrogrönt är ätbara skott av grönsaker. De utvecklar till skillnad mot groddar rötter och skördas efter att första bladparet kommit. Solrosskott går snabbt och enkelt att odla i köksfönstret. Bladen är tjocka blad med en nötig och krispig smak.

Odling (sådd, substrat, behållare)

För att odla solros som mikrogrönt: många olika behållare kan användas för odlingen, till exempel ett vanligt odlingsbrätte i lämplig storlek. Det finns också odlingsbrätten tillverkade speciellt för att odla mikrogrönt att köpa. Man kan naturligtvis också använda vilken behållare som helst, som till exempel halva mjölkpaket. Det går bra att odla i behållare utan hål i botten, det gäller i så fall bara att vara försiktig med bevattningen. Olika odlingsmedium kan också användas: normalt används jord för odling av solrosskott men hampamatta, kokosfiber, hushållspapper eller på yta med bara vatten. Vid odling i jord eller kokosfiber: vattna så att det är fuktigt men inte plaskblött. Vid odling på hampamatta: lägg mattan i blöt i några minuter, låt den sen rinna av. Lägg fröna i blöt över natten. Så fröna jämnt fördelat över hela ytan.

Skötsel, bevattning och belysning

Låt fröna gro i mörker. Ett enkelt sätt är att täcka med en likadan låda som den du odlar i eller med en bricka. Det är bra för de lite större fröna med tryck ovanifrån för att underlätta rotningen. Den optimala temperaturen för en snabb och jämn groning är 20-22 men det fungerar med både varmare och kallare. Det är viktigt att hålla sådden fuktig, använd gärna sprejflaska. När skotten kommit upp låter man dem stå mörkt ytterligare någon dag. de kommer att lyfta den ovaförvarande lådan när de växer. De placeras ljust, i ett fönster kan fungera men vintertid är det bäst att använda växtlampa.

Skörd

Vänta inte för länge med att skörda solrosskotten, så fort de börjar utveckla sitt andra par med blad så kommer de börja få en beskare smak. Skotten skördas med vass kniv eller sax. Vid odling i jord eller kokos får man var försiktig för att undvika att få med rester av odlingsmediet. Eftersom småbladen är odlade inomhus behövs ingen sköljning. Skotten kan också få fortsätta växa och skördas efter hand. I så fall placeras de ljust i rumstemperatur och vattnas. Ett tredje alternativ är att ställa in behållaren med de levande skotten i kylskåp och skörda efter hand. Växandet stannar då av.

Lagring

Hållbarheten för skördade skott är ca 2 veckor i burk med lock eller i plastpåse i kylskåp. De kan också få fortsätta växa och skördas efter hand.
Solrosskott passar bra att använda som alternativ till sallat eller som garnering, i smoothies, soppor, sallader eller på smörgåsen. Det går även att använda solrosskotten i matlagningen, till exempel till pesto.

Vanliga problem

Vid odling i jord kan det uppstå problem med sorgmyggor. Sorgmyggorna är små svarta myggor som lägger ägg i jorden. Deras larverna äter sedan på rötterna. Sorgmyggor kan följa med jord eller finnas i krukor hos inköpta plantor. De bekämpas effektivt med nematoder som finns att köpa under namnet Nemablom. Sorgmyggor ska inte förväxlas med bananflugan (även kallad fruktfluga eller ättiksfluga). Dessa kan vara irriterande men gör ingen skada.

Sorttips

Vanlig
Odling av solrosskott som mikrogrönt
Kategori: Mikrogrönt
Vetenskapligt namn: Helianthus annuus
Växtfamilj: Asteraceae (korgblommiga)
Växtplats: Inomhus
Dagar sådd-skörd: 10
Dagar grotid: 5
Optimal grotemperatur (°C): 20-22
Kommer igen efter skörd: Nej

Mer inspiration om odling av mikrogrönt?

Läs våra artiklar om odling av mikrogrönt för mer inspiration och steg-för-steg instruktion. Artiklarna finns här:
Guide: Att odla mikrogrönt – introduktion
Att odla mikrogrönt – så här gör du steg för steg

Solrosskott

Odling av solrosskott som mikrogrönt

Här hittar du information om hur du odlar, sköter, skördar och lagrar . Det finns också beskrivet vilka vanliga problem du kan stöta på vid odling av .

Mikrogrönt är ätbara skott av grönsaker. De utvecklar till skillnad mot groddar rötter och skördas efter att första bladparet kommit. Solrosskott går snabbt och enkelt att odla i köksfönstret. Bladen är tjocka blad med en nötig och krispig smak.

För att odla solros som mikrogrönt: många olika behållare kan användas för odlingen, till exempel ett vanligt odlingsbrätte i lämplig storlek. Det finns också odlingsbrätten tillverkade speciellt för att odla mikrogrönt att köpa. Man kan naturligtvis också använda vilken behållare som helst, som till exempel halva mjölkpaket. Det går bra att odla i behållare utan hål i botten, det gäller i så fall bara att vara försiktig med bevattningen. Olika odlingsmedium kan också användas: normalt används jord för odling av solrosskott men hampamatta, kokosfiber, hushållspapper eller på yta med bara vatten. Vid odling i jord eller kokosfiber: vattna så att det är fuktigt men inte plaskblött. Vid odling på hampamatta: lägg mattan i blöt i några minuter, låt den sen rinna av. Lägg fröna i blöt över natten. Så fröna jämnt fördelat över hela ytan.

Låt fröna gro i mörker. Ett enkelt sätt är att täcka med en likadan låda som den du odlar i eller med en bricka. Det är bra för de lite större fröna med tryck ovanifrån för att underlätta rotningen. Den optimala temperaturen för en snabb och jämn groning är 20-22 men det fungerar med både varmare och kallare. Det är viktigt att hålla sådden fuktig, använd gärna sprejflaska. När skotten kommit upp låter man dem stå mörkt ytterligare någon dag. de kommer att lyfta den ovaförvarande lådan när de växer. De placeras ljust, i ett fönster kan fungera men vintertid är det bäst att använda växtlampa.

Vänta inte för länge med att skörda solrosskotten, så fort de börjar utveckla sitt andra par med blad så kommer de börja få en beskare smak. Skotten skördas med vass kniv eller sax. Vid odling i jord eller kokos får man var försiktig för att undvika att få med rester av odlingsmediet. Eftersom småbladen är odlade inomhus behövs ingen sköljning. Skotten kan också få fortsätta växa och skördas efter hand. I så fall placeras de ljust i rumstemperatur och vattnas. Ett tredje alternativ är att ställa in behållaren med de levande skotten i kylskåp och skörda efter hand. Växandet stannar då av.

Hållbarheten för skördade skott är ca 2 veckor i burk med lock eller i plastpåse i kylskåp. De kan också få fortsätta växa och skördas efter hand.
Solrosskott passar bra att använda som alternativ till sallat eller som garnering, i smoothies, soppor, sallader eller på smörgåsen. Det går även att använda solrosskotten i matlagningen, till exempel till pesto.

Vid odling i jord kan det uppstå problem med sorgmyggor. Sorgmyggorna är små svarta myggor som lägger ägg i jorden. Deras larverna äter sedan på rötterna. Sorgmyggor kan följa med jord eller finnas i krukor hos inköpta plantor. De bekämpas effektivt med nematoder som finns att köpa under namnet Nemablom. Sorgmyggor ska inte förväxlas med bananflugan (även kallad fruktfluga eller ättiksfluga). Dessa kan vara irriterande men gör ingen skada.

Vanlig
Kategori: Mikrogrönt
Vetenskapligt namn: Helianthus annuus
Växtfamilj: Asteraceae (korgblommiga)
Växtplats: Inomhus
Dagar sådd-skörd: 10
Dagar grotid: 5
Optimal grotemperatur (°C): 20-22
Kommer igen efter skörd: Nej

Mer inspiration om odling av mikrogrönt?

Läs våra artiklar om odling av mikrogrönt för mer inspiration och steg-för-steg instruktion. Artiklarna finns här:
Guide: Att odla mikrogrönt – introduktion
Att odla mikrogrönt – så här gör du steg för steg