Så här odlar du morötter

I år bjuder Svensk Trädgård in alla barn till en morotstävling. Deltagarna har chans att vinna fina priser för den längsta, den tyngsta och den roligaste moroten. Här kan du lära dig mer om hur du odlar morötter och öka dina chanser att vinna tävligen.

Lycka till!!! 🥕🥕🥕

Odla morötter och delta i morotsutmaning

Vad är en morot egentligen?

Moroten är en rotfrukt. Det betyder att man odlar den för att äta roten.

Det finns morötter i flera olika färger – lila, gula, vita och orange. De finns också i olika former. “Nantestypen” är raka och runda med trubbig spets. “Karottmorötter ” är runda som klot och till sist den tredje typen, “Långa och spetsiga” – är spetsiga i toppen.

Olika morotssorter tar olika lång tid på sig att mogna från att man sår sitt frö tills att moroten är redo att skörda och äta.

När du köper frö gäller det alltså att köpa en färg och form som du gillar och en sort som kommer bli mogen när du vill skörda den.

Innan du sätter igång

Du kan så morötter så fort det blivit lite varmt på våren. Testa om jorden är redo för sådd genom att gräva lite med en spade i jorden. 

När jorden torkat upp så mycket, att den inte klibbar fast vid spaden när du gräver, är den tillräckligt torr och varm för att odla dina morötter.

Morot trivs bäst i en mullhaltig sandjord – det betyder att om du tittar på jorden ska den vara brun och ha lite gamla växtdelar i sig och lite sand. Men det går att odla morötter i alla jordar. Om du har jättemycket lera hemma hos dig kan det vara smart att välja en sort som ger runda morötter.

Innan du kan börja så dina fröer, behöver du ge jorden lite näring. Be om hjälp från en vuxen med att gräva ner lite gödsel någon vecka innan du tänkte börja odla.

När du ska så

Det vanligaste är att man sår morötter i en lång rad. 

Ta en pinne och gör en liten fåra i jorden. Den behöver inte vara djup – bara ungefär 1 centimeter. Vattna försiktigt i fåran så att den inte faller ihop. Det bästa är att använda en vattenkanna med en smal pip som ger en mjuk stråle.

Ta dina morotsfrön och blanda dem med lite sand eller sågspån. Då är det lättare att så. Morotsfrön är så små att det annars kan vara krångligt att få ned dem i jorden med jämna avstånd. 

Titta på din fröpåse och läs vilket avstånd det ska vara mellan dina morötter. Sprid ut din sand-och-frö blandning i fåran och täck sedan med lite jord. Du behöver inte platta till hårt. 

Var det svårt att sprida ut fröerna jämnt? Om det var svårt att få det jämnt och sanden hamnade i högar så gör det inget. Du kan ta bort småplantor som står för tätt lite senare.

Sätt en pinne i kanten av din rad så att du ser var du har sått. Annars kan det vara svårt att minnas exakt var man sådde sina morötter och det är bra att veta vad som är morot och vad som är ogräs när dina sådder börjar titta upp ur marken. 

När dina morötter kommit upp

När plantorna är några cm höga gallras de första gången. Att gallra betyder att du tar bort lite plantor för att göra att de inte växer så tätt inpå varandra.

Minns du vad det stod på fröpåsen?

Kontrollera vad det stod om plantavståndet och dra upp de små mini-morotsplantor som gör att det är för tätt mellan dina morötter. Annars finns det inte plats för dina plantor att växa ordentligt. 

Vattna också med en mjuk stråle då och då så att dina morötter har det fuktigt hela tiden men inte alltför blött. De gillar inte om det blir helt torrt i jorden runt dem.

Eftersom du gödslade innan du sådde dina fröer behöver du inte ge morötterna mer näring. De klarar sig gott och väl med det som redan finns i jorden och blir faktiskt inte bättre av mer gödsel. Det som händer om man gödslar för mycket är att morötterna får mycket blad men en liten rot. 

Dags att skörda!

När morötterna fått sin färg kan de skördas. Du kan titta precis vid jordytan för att se hur färgen ser ut på dina morötter. 

Verkar de ha sin rätta färg? Då är de klara.

När det är dags att ta upp morötterna ur jorden är det smart att använda en grep. En grep är en slags spade med metallpinnar istället för ett metallblad på själva spaden. Med grepen kan du lossa jorden en aning när morötterna skördas. Det är smart, eftersom det annars är lätt att de går av om du bara försöker dra upp dem utan att först ha lossat jorden runtomkring. Särskilt lätt är det att långa morötter går av – och det vill man ju verkligen inte!

Stick ner grepen ungefär 30 centimeter vid sidan av din morotsrad och bänd den försiktigt så att jorden lossar djupt nere under och runt alla dina morötter. Om det är klurigt kan det vara en bra idé att be en vuxen att hjälpa till.

Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och kallare temperatur gjort att morötterna samlat på sig vätska som gör att hela plantan är full av vatten och håller sig krispig längre.

Var lite försiktig med dina morötter när du plockat upp dem så att de inte får skador. Kyl ner så snart som möjligt efter att du skördat så håller de sig längre.

Vad kan man äta?

Själva rötterna äter man ju, men visste du också att morotens blad och stjälkar går att äta? 

Knipsa av en stjälk och testa! Gillade du det?

Lycka till!

Hoppas att du det blir en lyckad odling och att du får några riktigt långa, tunga och roliga morötter som du kan tävla med i Morotsutmaningen!

I samarbete med Riksförbundet Svensk trädgård

Morotsutmaningen anordnas av Riskförbundet Svensk Trädgård.

Växtbibliotek

Vill du lära dig mer om odling?

Pålitliga odlingsråd för över 110 ätbara grönsaker, blommor, kryddväxter och bär. Få hjälp att välja växter som passar dig. Gratis.

ODLA ÄTBART APP

Odla i lugn och ro?

Odlingsplanering i mobilapp och för dator. Automatiska påminnelser från sådd till skörd. Tips om sådder vecka för vecka under säsongen.