Odlingsplanering - så här gör du!

Det är härligt att odla men det kan vara lite krångligt att förbereda och planera.  
Odla ätbarts odlingsplanering gör arbetet så mycket lättare och roligare! 

Så här funkar tjänsten Min odlingsplanering.

Så här gör du - steg för steg:

Steg 1:
Logga in och gå till sidan Gör en odlingsplan som du hittar under Odlingsplanering i menyn överst på sidan. 

Steg 2:
Klicka på ikonen Ny lista. Då öppnas sidan Skapa lista. Här väljer du ut växter till din odlingsplan.

Steg 3:
Välj först det datum då sista frost sannolikt är över där du odlar.

Steg 4:
Välj därefter ut de grödor du vill odla i din trädgård (genom att sätta ett kryss i rutan till vänster om respektive gröda). 

Listan går att sortera genom att klicka på pilarna till höger om varje rubrik och filtrera genom att klicka i rutorna under rubrikerna. Det går också att söka bland grönsakerna. Sökruta finns till höger ovanför tabellen.

När du är nöjd och har kryssat i de grönsaker du vill ska vara med på din lista, tryck på knappen ”Spara lista”. Välj sedan ett namn i rutan som kommer upp och tryck OK. Nu finns din lista sparad under det namn du valt.

Steg 5:
Nu kommer du automatiskt tillbaka till sidan Min odlingsplanering. Börja med att välja den lista du vill arbeta med i odlingsplaneringen i rullgardins-menyn ovanför de färgade knapparna.

Steg 6:
När du valt lista är det dags att välja vad du vill göra med din lista genom att klicka på någon av ikonerna eller någon av de färgade knapparna.

Om du klickar på ikonen ”Översikt” kommer du att se de grönsaker du valt i din lista i en översiktsbild. Om du klickar på ikonen ”Odlingskalender” ser du en översikt över de tidpunkter då det passar att så och plantera ut samt tider för skörd och blomning.

Mobil + dator

De färgade knapparna visar ett flöde i sex steg

 1. Var: Växtplats
  Här kan du ange var (t ex i vilken odlingslåda) du vill odla respektive gröda för att kunna sortera och organisera dina grönsaker, kryddväxter och ätbara blommor.

 2. Hur mycket: Fröbehov 
  Om du anger hur många löpmeter eller hur stor yta du vill odla på, beräknas automatisk hur mycket fröer och plantor som behövs för din odling.

 3. När: Såplan, direktsådd 
  I såplan direktsådd hittar du första datum för start av direktsådd och beräknat datum för skörd av dina direktsådda grönsaker. Du kan ange när du sått och skördat.

 4. När: Såplan, förodling 
  I såplan förodling hittar du första möjliga datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av de grödor som behöver förodlas.

 5. Hur: Plantering/sådd 
  Här finns information och råd om plantering och sådd för dina grödor.

 6. Hur: Skötsel/skörd
  Om du klickar på denna knapp hittar du en sammanställning över den information du behöver för att sköta och skörda dina grönsaker.

 

Lycka till!