Växter som passar bra för sommarsådd är växter med kort utvecklingstid, dvs tiden från sådd till skörd, så att de hinner mogna innan värme och ljus försvinner på hösten.
Det är smart att kombinera direktsådd på friland med att i förväg driva upp en del plantor. Med uppdrivna plantor ligger du steget före när någon färdig gröda skördats klart och det plötsligt blir plats över i odlingarna.
Växtbiblioteket hjälper dig att välja växter som passar för sommarsådd
I växtbibliotek ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna efter om de ska direktsås eller förodlas. Det går också att filtrera på ‘Typ av kultur’ och välja ‘Mellankultur’ för växter som passar att så under sommaren.
Information om odlingsråd, sorttips, vilka växter som en viss gröda trivs och inte trivs med hittar du på växtkortet i växtbiblioteket.
På respektive växtkort kan du också se sådjup, plant- och radavstånd.
Direktsådd på sommaren
Direktså exempelvis dill, salladskål, vintersallat och rädisor och morötter.
Det kan vara knepigt att hålla sådden lagom fuktig under sommaren eftersom ytan snabbt torkar ut när solen lyser. När du sår på sommaren kräver det därför lite extra av dig som odlare när det gäller vattning. En bra vana är att titta till dina sådder varje dag, så att de inte torkar ut. Även om du tycker att du just vattnade kan jorden snabbt torka i de översta lagren. Om fröer precis börjat gro, kommer grodden att skadas när den inte har kontakt med fuktig jord.
Ett tips kan vara att använda fiberduk över sådderna. Den skyddar både mot avdunstning och mot alltför stark sol.
Förodling på sommaren
Ett annat alternativ kan vara att förodla dina fröer i ett pluggbrätte, kruka eller tråg för utplantering när plantan har kommit upp en bit. Då skyddar du också dina känsliga småplantor från hungriga insekter och sniglar.
Förodla exempelvis rödbeta, fänkål, sockerärter, lågväxande bönor, mangold och salladslök för att plantera ut efterhand som luckor uppstår i grönsakslandet. Ställ sådderna i skugga, och täck dem gärna med en bit fiberduk. Plantera ut i odlingsbädden när de är 5-10 cm stora beroende på art, välj en skuggig dag.
Växter som passar för sommarsådd
Juli:
- Snabbväxande kålväxter som kålrabbi, rädisa och majrova
- Snabbväxande rotfrukter som tidiga morötter, rödbetor och rättika
- Sallat och bladgrönt
- I mitten av juli är det också en bra tid att så asiatiska bladgrönsaker och salladskål
- Snabbväxande sommarblommor som ringblomma
- Snabbväxande kryddor som kyndel och körvel
- Ärter och bönor
- Obs – vissa växter går lätt i blom om de sås under juli som till exempel spenat, kinesisk broccoli, pak choi
Augusti:
- I augusti kan du så de asiatiska bladgrönsakerna för att få en skörd till under hösten
- Rädisor hinner också komma en eller två omgångar till
- Rödbetor kan sås som bladgrönsak
- Spenat för övervintring ska sås under augusti
- Många två- och fleråriga blommor gror bäst om de sås nu under augusti-september. Anisisop och luktviol är några exempel
Mer hjälp i Växtbiblioteket
I ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna efter ’mellankultur’. Det är växter som växer snabbt som du kan så flera omgångar under säsongen eller ’efterkultur’ som lämpar sig för sådd på sensommaren.
Planeringshjälp för sådd och förodling på sommaren för Odla ätbarts medlemmar
Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när du kan så och plantera ut dina valda växter för just din plats i Sverige.
Det finns också en kalender där du får överblick över när du kan så och plantera ut för alla växter du valt i ’Mina valda’.