Sommar – Bygga växtstöd

Växtstöd för pumpa

Att odla på höjden är bra för att spara plats och det är också fint estetiskt att få lite höjd i trädgårdslandet. Vissa grönsaker behöver också växtstöd för att utvecklas på bästa sätt. Här har vi samlat några tips på hur du kan bygga växtstöd i din trädgård.

Att bygga växtstöd är vackert i trädgården och behöver inte vara krångligt. Grönsaker som behöver växtstöd är:

  • Tomater
  • Störbönor
  • Ärter
  • Slingerrasse
  • Vintersquash – kan antingen få slingra på marken eller växa på stöd

Det är bra att bygga växtstöden innan växterna har blivit för stora så att de har något att klättra på när de växer.

Växtstöd kan konstrueras på en mängd olika sätt och med olika material. De också kan ha olika funktioner – en portal kan till exempel samtidigt vara växtstöd till bönor eller vintersquash och vintersquashen kan få täcka ett staket (se kupolformad pergola från Vintervikens trädgårdar ovan). 

Förslag på hur du kan bygga växtstöd till olika typer av växter

Tomater

Det är framför allt högväxande tomater som behöver stöd men även busktomater kan behöva en stör som stöd. Högväxande tomater kan bindas upp mot en stör, påle eller mot ett vertikalt snöre. Det finns också olika typer av stöd att köpa.

 

Störbönor

Trädgårdsbönor delas in i 4 olika grupper:

  • Brytböna
  • Vax och purpurböna
  • Skärböna
  • Sprit/kokböna

Alla dessa finns både som lågväxande buskbönor och som högväxande störbönor. Störbönorna som kan bli flera meter höga, behöver ett stöd att klättra på och det fungerar bra att bygga ett enkelt torn med tre till fem höga störar (till exempel bambupinnar). Ett annat alternativ är med sneda störar mot en överliggare som på bilden. Störbönorna kommer att slingra sig runt störarna av sig själva och behöver inte bindas upp.

Ärter

Ärter slingrar sig inte på samma sätt som bönor, de behöver stöd av nät eller snören för att inte kasa ner. Det enklaste är slå ner några störar och spänna kycklingnät eller snören emellan. För det högväxande ärterna går också att göra ett torn liksom för bönorna, men ärtorna behöver också tvärslåar eller nät att växa på. Även de lågväxande ärterna behöver stöd och kan stödjas lite extra med kvistar.


Slingerkrasse

Slingrande krasse får långa rankor och behöver någonting att klättra på för att komma till sin rätt. Krassen behöver en spaljé eller nät att klättra på.


Vintersquash

Vintersquash är till skillnad mot de allra flesta sommarsquash slingrande. De kan förstås få slingra på marken men tar då upp väldigt mycket utrymme. För de som inte har alltför stora frukter kan det vara både platsbesparande och snyggt att låta dem klättra på någonting, till exempel ett staket eller en portal. Tänk bara på att stödet behöver vara riktigt stabilt.


Mer hjälp i Växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns också odlingsråd för alla växter som behöver växtstöd – från högväxande tomater till störbönor och vintersquash.