Gödselvatten används som ett tillägg till grundgödslingen. Det ger en extra dos av kväve, fosfor och kalium men höjer inte mullhalten i jorden. Här har vi samlat några olika recept på gödselvatten.
Vanligtvis görs gödselvatten av till exempel nässlor, vallört, urin, bokashivatten eller animalisk gödsel.
Här har vi samlat några recept på gödselvatten
Nässelvatten
Plocka en stor bunt nässlor och tryck ner i en hink eller tunna. Fyll på med vatten så att det täcker över nässlorna. Låt stå några dagar och rör om då och då för att det skall blanda sig ordentlig. Efter ca 3 dagar kan man börja använda vattnet. Då kan man välja att sila bort växtdelarna eller låta dem ligga kvar och bygga vidare på genom att fylla på med nytt vatten vartefter. Då kan samma omgång användas i några veckors tid. För att skynda på nedbrytningen av nässlorna kan man finfördela dem innan de blötläggs.
För att slippa sila ditt nässelvatten kan du lägga nässlorna i en nätpåse. Knyt om öppningen och häng den som en tepåse i hinken. I stället för att röra doppar man då nätpåsen några gånger då och då.
Vill man alltid ha tillgång till nässelvatten kan man plocka och torka nässlor som man sedan använder på samma sätt som färska.
Nässelvatten luktar illa men är en superkur för växterna.
Dosering:
Blanda näringen 1 del nässelvatten till 9 delar vatten, eller späd nässelvattnet tills färgen påminner om te.
Gödselvatten med hönsgödsel
Torkad hönsgödsel är enkelt att använda när man gör gödselvatten.
Dosering:
För små mängder gödselvatten kan du blanda en tesked torkad hönsgödsel med en liter vatten. Efter 24 timmar är vattnet färdigt att använda men man bör röra om ordentligt före användningen, så att det inte blir en bottensats som kan skada de växter som gödsel vattnas på slutet.
För att göra större mängder tar man 1 liter hönsgödsel och lägger i en hink med vatten. Efter ett dygn rör man om kraftigt och sedan ska detta koncentrerade gödselvatten blandas med vatten så att det får samma färg som svagt te.
Guldvatten
Urin (guldvatten) är ett utmärkt gödningsmedel som innehåller alla näringsämnen som växterna behöver i rätt proportioner.
Vattna inte direkt på plantorna utan på jorden intill eftersom urinen kan bränna ömtåliga blad. I radodling vattnar du mellan odlingsraderna så når guldvattnet rötterna och de kan suga åt sig näringen.
Guldvatten kan användas till alla växter men gödsla inte med vattnet direkt innan du ska skörda dina grönsaker utan pausa i ett par veckor innan skörden.
Dosering:
Blanda 1 del urin med 9 delar vatten.
Lakvatten från Bokashi
Vätskan som bildas vid Bokashi-kompostering är en helt fantastisk näring – framförallt så är den full av mikroorganismer som hjälper till att skapa en frisk jord. Hur mycket näringsämnen som finns i lakvattnet beror på vad du stoppat i den.
Lakvattnet tappas via en kran på de speciella bokashihinkar som finns att köpa
Vattna inte direkt på plantorna utan på jorden intill eftersom lakvattnet kan bränna ömtåliga blad. I radodling vattnar du mellan odlingsraderna så når näringen rötterna och de kan suga åt sig näringen.
Dosering:
Blanda 1 del lakvatten med 100 delar vatten, det vill säga 1 msk per liter vatten.
Ta reda på växternas näringsbehov med hjälp av Växtbiblioteket
I ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna efter vilka som har olika näringsbehov – från stort till litet och närande.