Sommar – Skörda och lagra

skörda för att lagra - skörd och lagring på sommaren

Under försommar och sommar skördas många grönsaker för att ätas färska. Den allra första skörden är tidiga sorter av morötter, majrova, rädisa, salladslök. Här har vi samlat våra tips för skörd och lagring under sommaren.

Under sommaren fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i trädgårdslandet.

För dig som är mer erfaren odlare är det kunskap och erfarenhet som säger dig när det är dags att skörda. För dig som är nybörjare är det bra att läsa på om varje enskild sort men också titta, känna och smaka på det du odlar för att få en egen känsla för hur de smakar när de är som bäst. På så vis lär du dig successivt mer och växer som odlare. I Odla ätbart apps växtbibliotek finns det råd för hur du skördar och lagrar alla växter i växtbiblioteket.

Så här skördar du under sommaren

  1. När du ska äta dina grödor färska är morgonen bästa tiden för skörd. Under nattens fukt och lägre temperaturer har blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre
  2. Kyl ner de nyskördade grönsakerna direkt så håller de längre
  3. Förvara dina bär och grönsaker på rätt sätt så förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem. Då riskerar de inte att bli matsvinn.

Lagring av grönsaker på sommaren – så här lagrar du på bästa sätt

Grönsaker som trivs längst ner i kylskåp:
Blomkål, broccoli, brysselkål, färska örter, kål, morot, palsternacka, purjolök, gurka, zucchini, sommarsquash och rödbetor

Trivs på torr och sval plats inomhus:
Vitlök, gul och röd lök,

Trivs svalt inomhus:
Aubergine, paprika, tomat och vintersquash

 

Trivs i ett glas vatten inomhus:
Mangold, basilika, bladkål och persilja

Grönsaker att frysa:
Frys in bladgrönsaker, bönor, ärter och rotfrukter efter att du har förvällt dem. Färska örter 

Växter som passar att torka: 
Kryddväxter, ärtor och bönor bland annat, lämpar sig utmärkt för torkning

Läs mer om lagring av olika grönsaker under ‘Höst – Lagra dina skördade grönsaker’.

Planera skörden redan före sådd

Det är härligt att få stora skördar och extra bra känns det om man tar vara på hela skörden. Det är smart att tänka igenom redan tidigt på våren när du kommer vara hemma och kan skörda dina grönsaker och så att du verkligen odlar det du gillar. I avsnitt ’Vår – Vad vill du odla’ finns råd och tips på hur du kan tänka för att få ut maximalt av din odling och skörd.


Mer hjälp i Växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om skörd, lagring och användning.


Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att skörda dina valda växter för just din plats i Sverige.