Vår – Direktsådd

direktsådd plantor på våren

Många grödor kan sås direkt på växtplatsen. Vissa grödor kan både förodlas och sås direkt men till exempel rotgrönsaker som rödbeta och morot bör direktsås. Under ’Växter A-Ö’ kan du sortera på vilka grödor som kan direktsås, förädlas och både ock.

När kan jag börja så?

När det är dags att så beror på vid vilken temperatur som ett frö klarar av att gro. Detta kallas lägsta grotemperatur (°C) för växten.

Många grönsaker gror vid kallare temperaturer och klarar av lite frost. Då kan de sås i jorden så snart jorden reder sig. Att jorden reder sig är ett vanligt begrepp i odlingssammanhang och det betyder att jorden är tillräckligt uppvärmd och torr för att den ska kunna bearbetas. Läs mer om hur du förbereder jorden innan du sår under avsnitten ’Förbered Odlingsbädden’ och ’Jordförbättra’. 


Hur vet jag vilka grödor jag kan så när?

I växtkortet i ‘Växter A-Ö’ finns för varje växt en kalender där du kan se och läsa mer hur du ska göra och när du kan så de växter du vill odla.

Vissa växter som t ex rädisa, ruccola och sockerärtor kan sås i omgångar under stora delar av säsongen långt in på hösten. Vissa växter ska också sås och planteras på hösten som till exempel vitlök och anisisop för skörd eller blomning nästa säsong. Men vissa växter som t ex ruccola bör inte sås mitt under sommaren. Om det är för varmt i jorden vid sådd går växten i blom och blir inte god att äta. 


Så här direktsår du

 1. När jorden är jordförbättrad och luckrad krattar du ytan slät där du vill så. Att jordytan är finfördelad, slät och jämn gör det lättare att dra upp jämna rader för dina sådder och du säkrar att alla frö får fin jordkontakt
 2. I kanten av din pallkrage kan du markera det radavstånd som gäller för de växter du ska så. På så viss kan du planera din sådd så att du vår in så många plantor som möjligt på din odlingsyta. Radavståndet är avståndet mellan mitten av två rader av plantor, som planteras bredvid varandra. För att få en rak rad kan man till exempel använda skaftet på en kratta som referens
 3. Dra upp en fåra i jorden med en pinne med det djup som är sådjup för växten. Sådjupet är djupet under jordytan där fröet sås för att gro på bästa sätt. De flesta växter sås på sådjup mellan 1-3 cm, men vissa fröer (som exempelvis citronmeliss) ska sås mycket grunt och andra lite djupare
 4. Vattna i fåran med en tunn stråle
 5. Sätt ett frö i jorden ungefär dubbelt så tätt som det plantavstånd som gäller för växten. Plantavståndet är avståndet mellan centrum av två plantor som planteras bredvid varandra. Anledningen till att du ska så tätare än plantavståndet som anges är att alla fröer inte gror efter sådd.

  Du hittar radavstånd, sådjup och plantavstånd för allt växter i växtbiblioteket när du klickar på växtens bild i ’Växter A-Ö’

 6. När fröerna ligger i jorden föser du över lite jord så att fåran försvinner
 7. Vattna därefter sådden igen med mjuk och bred stråle från munstycket på vattenkannan eller slangen. Det går också bra att täcka sådden med fuktig sand. I så fall behöver du inte vattna sådden förrän plantorna kommit upp
 8. Vattna plantorna försiktigt med fin stråle när de är små. Läs mer om hur du vattnar i avsnitt ’Vattna på våren’
 9. Efter att plantorna fått två blad gallras de plantor bort som är överflödiga så att de som är kvar har ungefär till det plantavstånd som är rekommenderat


Hjälp med planeringen av direktsådd för Odla ätbarts medlemmar

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig kalender och en att-göra lista med när det är dags att starta sådden för dina utvalda växter och din plats i Sverige.


Mer hjälp i Växtbiblioteket

Information om när det är dags att så, lägsta grotemperatur, procent grobarhet, radavstånd, plantavstånd och sådjup finns för respektive gröda på växtkorten i ’Växter A-Ö’. I växtkortet finns också en kalender där du kan se när det är lämpligt att direktså en viss gröda.

I ’Växter A-Ö’ finns också en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna på olika kriterier. Bland annat kan du se vilka växter som kan direktsås. Du kan också välja växter som kan sås tidigt genom att välja ’Förkultur’.