Vår – Förodla

Förodla dina plantor

Förodling innebär att man sår och driver upp plantor inomhus.

Ett skäl till att man behöver förodla vissa växter är att de har lång utvecklingstid och därför inte blir färdiga för skörd i vårt klimat om man sår direkt i jorden utomhus. Ett annat skäl till att förodla är att man kommer igång med odlingen tidigare och kan få en tidigare skörd. Ju längre norrut i landet odlingen finns desto viktigare blir det att förodla plantor.

I växtbiblioteket i appen, ’Växter A-Ö’ kan du sortera på vilka grödor som kan förodlas. Vissa grödor kan både förodlas och sås direkt i jorden utomhus.


När ska jag starta min förodling?

När det är dags att starta förodlingen inomhus beror på:

  1. Hur lång tid växten tar på sig för att utvecklas
  2. Var du bor i landet
  3. Hur känslig för kyla växten är. Känsligheten för kyla avgör när växten kan planteras ut utomhus.

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att starta odlingen för dina utvalda växter och din plats i Sverige.


Så här förodlar du

Så inomhus i en behållare med såjord. Såjord är en jordtyp som inte har särskilt mycket näring. Det passar bra när frö ska gro. Så i en behållare med hål i botten – som en kruka, såask eller pluggbrätte. Ett pluggbrätte är en plastbricka med små fack där varje planta kan utvecklas separat. Använd gärna överblivna förpackningar som mjölkpaket eller plastaskar för frukt och grönsaker från affären.


De flesta frön gror vid strax över 20 grader. Efter groning vill plantorna stå svalt, ljust och luftigt för att de inte bli långa och gängliga. När plantorna är stora nog att hantera kan de flyttas över i en större kruka med ny planteringsjord så att de växer en och en och får mer plats. Det kallas för att omskola.


Planteringsjord är en jordtyp som har lite mer näring än såjord och klarar av att försörja de omskolade plantorna med det de behöver när de växer sig större.

Omskola när plantan har fått andra bladpar (karaktärsbladen) och är stor nog att hantera (minst ett par centimeter hög). Varje planta planteras i en egen kruka eller i en plugg i ett pluggbrätte.


Läs råd för varje respektive gröda genom att klicka på en bild ’Växter A-Ö’.


Så här sköter du dina plantor

  1. Se till att dina små plantor får tillräckligt med ljus. Inomhus är det lite svårt att få riktigt bra förhållanden för småplantorna, det är ofta för varmt och för lite ljus. Före mitten av mars är solljuset för svagt för att växterna ska kunna utveckla bra och inte bli bleka och rangliga. Undvik att så tidigt i onödan. Behöver man så tidigare än mitten av mars på grund av kallt klimat och grödor med lång utvecklingstid behövs extraljus.

    Välj lysrör som liknar dagsljus med 6400-6500 K. LED-lysrör rekommenderas eftersom de är billiga och har låg energiförbrukning.

  2. Rätt bevattning är mycket viktigt – undvik att vattna dina av småplantor för mycket. Använd vattenkanna med fin stråle eller sprayflaska fram till omskolning. Efter omskolningen är det smidigast är att använda underbevattningsmatta eller pluggbrätte med vattenbehållare.


Hjälp med planering av förodling för Odla ätbarts medlemmar

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att starta förodlingen för dina utvalda växter och din plats i Sverige.


Mer hjälp i Växtbiblioteket

I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna på olika kriterier. Bland annat kan du se vilka växter som behöver förodlas.

Information om lägsta grotemperatur, procent grobarhet och sådjup finns för respektive gröda på växtkorten i ’Växter A-Ö’.