När det går att plantera ut olika grödor anges ofta i förhållande till datum för sista frost. Utplantering är det du gör när du sätter ut dina förodlade plantor på sin slutliga växtplats.
Så här gör du
- Avhärda: Inköpta växter och förodlade plantor behöver avhärdas innan de kan planteras ut. Avhärdning innebär att plantorna får vänja sig vid utomhusklimat med vind och sol successivt. Det gör man genom att ut plantorna på dagen och ta in dem igen i en vecka och att successivt öka tiden – från några timmar första dagen till hela dygnet sista dagen. Ett bekvämare sätt är att plantera ut växterna direkt men att täcka dem med fiberduk första veckan och sen successivt ta bort duken under längre och längre period per dag
- Plantera ut: Välj en molning och någotsånär varma dag. Växterna planteras ut med det plantavstånd som gäller för just den växten. Plantavståndet är avståndet mellan centrum av två plantor som planteras bredvid varandra.
Om du planterar flera rader i en bädd eller pallkrage är det bra att plantera i så kallat förband. Det innebär att man förskjuter plantorna så att raderna ligger ett halvt plantavstånd efter varandra. På så vis får varje planta maximalt med plats att utvecklas på.
Olika växter planteras olika djupt. Kål- och tomatplantor kan t.ex. med fördel sättas djupt – rötter växer då ut från stammen. Sallats- och gurkplantor däremot bör inte planteras djupare än de växt som liten planta och man ska vara försiktig med rothalsen.
Verktyg vid utplantering
Ett planteringsverktyg, dibber, kan vara väldigt användbart vid utplantering av småplantor eller pluggplantor. Den ser ut som en spetsig pinne med ett handtag på toppen som gör att man lätt kan göra små håligheter i jorden innan man planterar ut småplantorna. Men annars klarar du dig långt med en vanlig planteringsspade.
Läs mer om utplantering för respektive gröda på växtkorten i ’Växter A-Ö’.
Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att starta odlingen och plantera ut dina förodlade eller köpta plantor för dina utvalda växter och din plats i Sverige.
Vissa grödor, som till exempel gurka, chili och aubergine, är extra köldtåliga och kan inte planteras ut förrän cirka 2 veckor efter att risken för nattfrost är över. Läs mer i avsnitt ‘Risk för frost’.
Planeringshjälp med utplantering för Odla ätbarts medlemmar
Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista som anger när det är dags att plantera ut dina utvalda växter för din plats i Sverige.
Mer hjälp i Växtbiblioteket
I ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan filtrera och välja ut de plantor som tål minusgrader för att vara säker på att du inte planterar ut för tidigt.
Om du klickar på en bild i ’Växter A-Ö’ hittar du odlingsråd för sådd och förodling för varje växt. Här hittar du planteringsavstånd och hur mycket frost en växt tål och allmänna råd om utplantering för respektive växt.