När du funderar på vilka fröer du ska köpa och hur mycket du ska odla av varje växt kan det vara bra att fundera på dessa saker:
- Vad tycker du om att äta?
- Vad använder du mycket av?
- Vad är svårt att köpa?
- Vilka förutsättningar finns på platsen där du ska odla?
- Hur är läget – soligt eller halvskuggigt, skyddat eller blåsigt?
- Är det torrt eller fuktigt?
- Vilken typ av jord har du?
- Hur mycket plats har du?
- Är det viktigt med en dekorativ odling? Vill du blanda grönsaker och blommor?
- Finns det speciella sorter som är mer odlingsvärda och passar dig bättre?
- Hur mycket tid vill du lägga ner?
- Odlar du med barn?
Växtbibliteket hjälper dig att välja växter
I växtbibliotek ’Växter A-Ö’ på finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna efter bland annat:
- Växternas vattenbehov
- Klarar halvskugga
- Dekorativa
- Perenna
- Kan skördas flera gånger
- Radodling eller kvadratodling
Information om odlingsråd, sorttips, vilka växter som en viss gröda trivs och inte trivs med hittar du på växtkortet i växtbiblioteket.
På respektive växtkort kan du också se plant- och radavstånd.
Odla ätbart tipsar – växtval om du har lite tid
- Perenna grönsaker (fleråriga)
- Efter plantering klarar de sig bra med minimal skötsel. De behöver normalt inte vattnas eller gödslas. Några exempel är jordärtskocka, luftlök, och lungrot (kallas även den gode Henrik)
- Kryddörter: Fleråriga kryddörter är liksom de perenna grönsakerna torktåliga och lättodlade. Några exempel på fleråriga kryddörter är: oregano, timjan, salvia, rosmarin, dragon, mynta, gräslök
- Skörda flera gånger: Vissa växter kan skördas flera gånger, nya blad växer ut under hela säsongen. Några exempel på sådana är: mangold, grönkål och persilja.
- Så direkt: Att så direkt kan vara tidsbesparande jämfört att med att förodla men det är då viktigt att hålla sådden fuktig under groning.
- Potatis och vitlök är mycket lättodlade
Odla ätbart tipsar – växtval om du har lite plats
- Stafettodling: Odla växter i följd på samma plats under hela säsongen. Läs mer under ’Sommar – Sommarsådd’
- Samodling: Samodling av olika grönsaker och blommor är bra både av utrymmesskäl och för att skydda mot skadedjur och insekter. Vissa grönsaker tar lång tid på sig för att utvecklas och bli stora, då är det bra att sätta snabbväxande som till exempel sallat eller rädisa emellan. Vissa växter på höjden och vissa breder ut sig på marken och passar bra att odla tillsammans, till exempel squash och majs.
- Odla på höjden: Läs mer under ’Sommar – Växtstöd’
Har du brist på vatten eller odlar i sommarstugan är det bra att välja växter som klarar sig med lite vattning till exempel kryddörter eller perenna grönsaker. I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ kan du filtrera på vilka växter som behöver lite vatten.
Om du odlar med barn är det roligt med växter som är snabbväxande och kan ätas direkt som till exempel rädisor eller fruktgrönsaker som tomater eller sommarsquash i roliga färger och former. Jordgubbar, smultron och andra bär är också tacksamt.