Vinter – Anlägga varmbänk

anlägg en varmbänk

En varmbänk med hästgödsel som värmekälla gör att du kan börja så och odla riktigt tidigt på säsongen.

Det som avgör när varmbänken kan startas är ljuset. När växterna kommer upp behöver de solljus. En bra tid att starta en varmbänk är i slutet av februari för utplantering och sådd i början av mars. Detta gäller hela Sverige eftersom det är vårdagjämning i mitten av mars. Dagarna är då lika långa i hela Sverige. Läs hur du bygger en varmbänk i avsnitt ’Höst – Förbered för varmbänk’. 


Guide steg för steg – så här gör du:

  1. Förodla gärna plantor som du kan sätta ut, till exempel mangold och sallat. För att ha plantor som är lagom stora för utplantering i början av mars är det bra att starta förodlingen i mitten av februari. Plantorna blir bäst med växtbelysning.
  2. Första steget är att skaffa material att fylla din förberedda varmbänk med. Det allra bästa är hästgödsel blandat halm med men det fungerar också med hästgödsel blandat med torv eller spån. Det är viktigt att gödsel och halm/spån/torv är färsk och inte har börjat förmultna (blivit varm, detta kallas också att gödseln brinner). Till en varmbänk som består av fyra ovanpå varandra staplade pallkragar går det åt ungefär 700 liter – nästan en kubikmeter. Det motsvarar 14 stora halvt fyllda sopsäckar.
  3. Fyll på material ända upp och trampa så att det packas ordentligt. Fyll på mer om det behövs och trampa igen. Det bör finnas c:a 15 cm kvar upp till kanten när du är klar.
  4. Vattna med en till två vattenkannor varmt vatten. Hur mycket vatten som behövs beror på hur blött gödseln är. Torv kräver också mer vatten än halm.
  5. Stick ned en termometer som tål höga temperaturer djupt i bädden. Använd till exempel en ugnstermometer. Det kan vara praktiskt med en trådlös termometer så att du kan hålla koll på temperaturen inifrån.
  6. Täck varmbänken med ett lock. För en pallkrage kan du bygga en ram med frigolit-platta.
  7. Det kan ta några dagar innan temperaturen börjar stiga. Händer inget kan du prova att vattna med urin blandad med varmt vatten. Temperaturen kan stiga så högt som till 70 grader men det är inte alltid det blir så varmt. Det är viktigt att följa temperaturkurvan. Den kommer efter några dagar stabilisera sig på runt 25-30 grader och då är det dags att börja odla.
  8. Lägg på ett 10 cm tjockt lager näringsrik planteringsjord och vattna.
  9. Plantera ut de förodlade plantorna eller så direkt. Det är mest praktiskt att välja växter som tar liten plats och har kort utvecklingstid, som till exempel sallat, spenat, rucola och mangold. Det går bra att minska plant och radavstånd i varmbänken eftersom det är god tillgång på näring och du kommer att skörda växterna som relativt små.


Mer hjälp i 
Växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ kan du få hjälp att välja växter som passar att odla i varmbänk. Sortera på Typ av kultur – Förkultur.