Många är ivriga att komma i gång med odlingen så fort som möjligt på våren och sår en massa. Kanske blir inte resultatet strålande och man tappar sugen. För andra kan det vara så att det är det fullt upp på våren och att de planerade sådderna inte blir av.
Som tur är så är det fortfarande gott om tid att så många grönsaker! Det kan faktiskt vara lättare att få bra resultat vid sådd i juli jämfört med vid vårsådd. För kålväxter kan det ofta vara problem med jordloppor på försommaren: sådderna hinner knappt komma upp förrän de blir upp uppätna och försvinner, problemen med jordloppor bruka vara betydligt mindre i juli och augusti. Ett annat problem man slipper vid sommarsådd är att vissa växter såsom till exempel Pak Choi, spenat och sallat går lätt i blom under den tidiga sommaren och passar bättre att odlas lite senare.
I början av juli går det fortfarande mycket bra att så många av de grönsaker och sommarblommor som ofta sås sås på våren. Några exempel är rädisa, majrova, spenat, sallat, ärter, dill, kålrabbi och tidiga morötter.
Från mitten av juli passar det bra att så många asiatiska kål som lätt går i blom då dagarna är långa. Det man ska tänka på när det gäller sommarsådd i juli och augusti är att utvecklingstiden inte får vara för lång, det vill säga tiden mellan sådd och skörd ska inte vara för lång. Anledningen är att grönsakerna behöver hinna växa färdigt för skörd i september eller oktober innan det blir för kallt och innan solljuset blir för svagt.
Använd gärna sorteringsfunktionen i Odla ätbarts växtbibliotek, se beskrivning.
Sortera på ’Mellankultur’ eller ’Efterkultur’ för att se för att se vilka grödor som är riktigt snabba. Observera att ’Efterkultur’ också kan vara sådana grödor som kan sås på hösten för att gro och sedan kunna skördas nästa säsong. Exempel på detta är vitlök eller palsternacka.
På växtkorten för respektive gröda ser man utvecklingstiden.
Några kål som blir klara snabbt och fungerar bra för sommarsådd är broccolirybs, kinesisk broccoli, kålrabbi, pak choi, rucola, salladskål och olika bladkål. Sallat, mangold och rödbetor fungerar bra att så hela juli. Vad det gäller kryddväxter fungerar gräslök, dill och koriander bra.
En bra idé är också att fortsätta med förodling hela sommaren för att ha plantor färdiga att sätta ut när det blir en lucka i odlingen. Om man driver upp plantor inomhus går det att ha plantor färdiga att sätta ut när det blir plats ledig i odlingen efter att något skördats. Genom att låta fröna ska gro och växa sin första tid på annan plats så spar man tid i odlingen. Olika växter tar olika lång tid på sig att gro och utvecklas. För t.ex. sallat spar man c:a tre veckor och för mangold 4-6 veckor.