Instruktion, så här bygger man en odlingslåda - förbereda odlingsbädd

Vår – 4. Förbered odlingsbädden

Så snart frost och snö har försvunnit från marken kan du börja förbereda din odlingsbädd genom att kratta undan täckmaterial så att solens strålar kommer åt jorden och kan värma upp den.

Läs mer »
jordförbättra med kompost

Vår – 5. Jordförbättra

Syftet med jordförbättring är att förbättra växternas förutsättningar att växa och utvecklas på ett bra vis.

Olika växter trivs med olika förutsättningar och i olika typer av jordar. I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ framgår vilka växter som trivs i vilken typ av jord.

Läs mer »
direktsådd plantor

Vår – 7. Direktsådd

Många grödor kan sås direkt på växtplatsen. Vissa grödor kan både förodlas och sås direkt men till exempel rotgrönsaker som rödbeta och morot bör direktsås. Under ’Växter A-Ö’ kan du sortera på vilka grödor som kan direktsås, förädlas och både ock.

Läs mer »
risk för frost

Vår – 9. Risk för frost

Sverige är ett avlångt land och risken för frostnätter skiljer sig mycket beroende på var du bor i landet och klimatet på just din odlingsplats. Nattfrost kan förekomma även i juni på vissa platser.

Läs mer »
sista frost

Vår – 10. Sista frost

Genomsnittligt datum för sista frost varierar mellan mitten av april och mitten av juni beroende på var i landet man befinner sig. Hos smhi.se finns information om vårens sista frost och karta med genomsnitt för hela Sverige.

Läs mer »
Täckodla

Vår – 12. Täckodla

På Odla ätbart förespråkar vi täckodling och så kallad ’No dig’ (ingen grävning). Det är en odlingsteknik som går ut på att man inte ska störa de naturliga processerna i jorden.

Läs mer »