Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Perenna grönsaker i köksträdgården

Många perenna grönsaker är oförädlade och har funnits med som en del av ekosystemet i naturen under lång tid är det många insekter som lever av dem, de är därför en viktig del av mångfalden. De perenna växterna också flera andra fördelar som gör dem till en naturlig och uppskattad del av köksträdgården.
perenn grönsak jordärtskocka

Fördelarna med perenna grönsaker i köksträdgården

Perenna, fleråriga ätliga grönsaker har många fördelar som en del av köksträdgården.

  • De behöver inte sås på nytt varje säsong.
  • De håller sig ofta friska och många fleråriga grönsaker trivs i det nordiska klimatet. De fleråriga grönsakerna har ofta god motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur – till och med sniglar brukar undvika dem till förmån för de mer späda ettåriga växterna.
  • De kräver minimalt med skötsel. Efter att de etablerat sig räcker det ofta med lite ogräsrensning runt växten och gödsel på våren (särskilt sparris) med t ex komposterad naturgödsel eller kompost.
  • En annan fördel är att de knappt behöver vattnas, rotsystemen är ofta stora och det gör att det bara behövs det första året och vid torka.

De perenna grönsakerna ger en bra stomme i köksträdgården och kan lätt kombineras med ettåriga växter.

…och, de vaknar dessutom till liv tidigt på våren och är de grönsaker som kan skördas tidigast utomhus.

Skörda perenn lök och vitlök på våren

Några av de mest tacksamma och tidiga grönsakerna i köksträdgården är perenna lökväxter. De kräver varken mycket skötsel eller annan tillsyn och flera av dem ger skörd från tidig vår och hela sommaren.

Även av vitlök går finfint att skörda små milda vitlökar i maj och juni om du t ex råkat sätta för många eller satt dem för tätt och vill gallra ur en aning. Tidig skörd av vitlök i maj och juni ger milt smakande lökar som ännu inte hunnit bilda klyftor med hölje. 

Det går också att skörda lite av blasten på de vitlökar som ska stå kvar och växa under sommaren och använda som salladslök.

I växtbiblioteket i appen finns odlingsråd för piplök, kinesisk gräslök, skogslök, luftlök, ramslök och vanlig gräslök. Dessutom är blommorna (och knopparna) ätbara och dekorativa.

I appen finns en odlingskalender för alla dina växter, anpassad för den plats där du odlar. Den ger ett bra stöd till att veta när det är dags att göra vad i trädgården.

... några fler av Odla ätbarts perenna favoriter

Några av våra favoriter som tittar upp på våren är sparris, ramslök, lungrot och rabarber. Det är ju så underbart att kunna skörda färska grönsaker på våren! Visste du att våren också är en utmärkt tid att skörda knölar av jordärtskocka på våren?

På våren är det också perfekt att plantera ut färdiga plantor av perenna grönsaker. De går att plantera ut under hela säsongen men vissa växter, t ex rabarber och sparris, tar tid på sig att bli skördeklara så plantera dem gärna på våren så att de får hela säsongen på sig att växa till.

Glöm inte heller bort några av de växter som vi betraktar som ogräs, som till exempel kirskål, löktrav och nässlor. De kommer också tidigt, är goda, näringsrika och ger mängder av mat, både till oss och till pollinerarna.

App och medlemskap

Odla i lugn och ro?

Smarta verktyg och odlingsråd som förenklar och tar dig steg för steg från sådd till skörd.

Växtbibliotek

Från sådd till skörd

Pålitliga och beprövade odlingsråd för över 100 ätbara grönsaker, blommor, kryddväxter och bär. Gratis.

Vi har gjort en app...

För att du alltid ska kunna ha våra odlingsråd med dig i fickan!

LADDA NER GRATIS HÄR

iPhone
Android

Vi har gjort en app...

För att du alltid ska kunna ha våra odlingsråd med dig i fickan!

LADDA NER GRATIS HÄR