Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Vår – 3. Köpa frön och plantor

Det finns massor av olika spännande sorter att köpa för de flesta grödorna i köksträdgården. Här har vi samlat våra bästa tips för att köpa frön och plantor.
Köpa frön och plantor - fröpåsar

För att underlätta valet av sorter har vi samlat våra bästa sorttips för varje växt i växtkorten för respektive gröda i växtbiblioteket här i appen, ’Växter A-Ö’. 

När man köper man frö från ett fröföretag är fröna kontrollerade så att de är sortäkta och fria från sjukdomar som exempelvis virus. Vi på Odla ätbart rekommenderar att köpa ekologiska frön för att garantera att de inte har blivit besprutade med gifter.

Så här räknar du ut hur många frön eller plantor du behöver köpa

För att veta hur mycket frö eller plantor du behöver köpa av varje sort – dela in respektive odlingsbädd så att du vet hur stor ytan blir för de olika grönsakerna. Så här räknar du sedan ut hur många plantor och frön du behöver:

  • Radodling – grönsakerna odlas i rader. Detta är praktiskt när du sår t.ex morötter eller betor
    • Mät radlängd i cm
    • Dividera radlängd med plantavstånd i cm för den grönsak du vill odla -> Antal plantor
    • Dividera radlängd med plantavstånd och grobarhet -> Antal frön
    • Mät bredd på odlingsytan (cm) och dividera med radavståndet i cm för att få hur många rader
  • Kvadratodling – grönsakerna odlas på hela ytan med lika avstånd åt alla håll. Detta är praktiskt för de grönsaker du förodlat.
    • Multiplicera längd med bredd i cm => yta
    • Dividera yta med plantavstånd*plantavstånd i cm för den grönsak du vill odla
    • Dividera med grobarhet

Vill du få hjälp att automatiskt räkna ut hur många plantor du behöver?

I Min köksträdgård hittar du verktyget ‘Räkna ut antal plantor’ i vänstermenyn. Du skriver bara in hur stor yta eller hur många löpmeter du vill beräkna antal för och så räknar verktyget automatiskt ut ditt frö- eller plantbehov.

Om du använder egna frön

Det går alldeles utmärkt att använda frön från egna eller andras grönsaker som är friska. När du använder egna egna fröer kan det vara bra med grundläggande kunskaper, framför allt behöver man veta om grönsaken är ett- eller tvåårig och om den är självbefruktande eller korsbefruktande.

Tomat, chili, bönor och ärter är exempel växter som är enka och bra att ta frö från.

Odling av chili, närbild på röda, gula och orange chilifrukter på chiliplanta

  1. Vissa grönsaker är ettåriga och ger frö första året, som till exempel tomater. Andra är tvååriga och behöver en andra säsong i jorden för att sätta frö. Morot är till exempel tvåårig. Det betyder att de växer och etablerar sig år ett, för att sedan blomma och sätta frö år två. Vissa växter är perenna och ger frö varje år.
  2. Vill man ska vara säker på att få samma sort som plantan man tog frön från ska växten vara självpollinerande och inte korspollinerande.

    Självpollinerande växter befruktas av pollen från den egna blomman och korspollinerande från pollen från en annan blomma. För de självbefruktande kan olika sorter inom arten växa ganska nära varandra utan att det är någon stor risk för korsning. Exempel på självpollinerande växter är tomat, chili och bönor.

    För de korspollinerande däremot kan pollen spridas långt och man kan inte vara säker på att få samma sort i frö om det finns flera olika sorter i närheten. Exempel på korspollinerande växter är kålväxter, gurkväxter och majs.

    Det enklaste är därför att ta frö från grönsaker som är ettåriga och självbefruktande. De sätter frö första året och avkomman blir densamma som plantan du tagit frö ifrån.

  3. Undvik egna frön från F1 hybrider. Undvik att använda frön som är tagna från F1 hybrider. F1 hybrider är mycket vanliga och de tas fram genom att korsa två föräldrar från genetiskt olika sorter eller arter för att åstadkomma särskilda egenskaper. F1 betyder att fröerna är första generationen efter korsningen. Egenskaperna hos F1-hybrider är stabila vilket innebär att varje gång du köper frö för just den sorten kommer resultatet bli detsamma. Men, om man tar egna frön från en F1-hybrid kommer nästa generation inte att få samma egenskaper som hos plantan man tog frön från. Egenskaperna från de avlade föräldrarna slår igenom och ger oftast dåliga resultat. Det är dessutom vanligt att hybriderna är sterila.
  4. Undvik att ta fröer från grönsaker köpta i affären. Vi rekommenderar inte att använda frön från tomat eller paprika köpt i mataffären, de kan bära på allvarliga virus utan att det syns på själva frukten. Läs mer om detta  här.

    Vanlig potatis och vitlök som du köpt i affären kan också bära på sjukdomar bör inte användas som utsäde. Välj i stället certifierat utsäde, det vill säga godkända sättpotatisar respektive sättvitlökar som finns i trädgårdshandeln.

Tips för att välja plantor

På våren går det att köpa färdiga plantor av grönsaker, vanligast är tomat- och chiliplantor. Välj plantor som ser friska ut, hellre en kraftig låg planta än en hög och ranglig.


Mer hjälp i Växtbiblioteket:

Information om sorter finns för respektive gröda på växtkorten i ’Växter A-Ö’.

ODLA ÄTBART APP

Odla i lugn och ro?

Smarta verktyg och odlingsråd som förenklar och tar dig steg för steg från sådd till skörd.

Växtbibliotek

Från sådd till skörd

Pålitliga och beprövade odlingsråd för över 100 ätbara grönsaker, blommor, kryddväxter och bär. Gratis.

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD