
Höst – 14. Förbered jorden inför vintern
Det finns olika jordtyper i trädgården, bland annat lerjord, sandjord och mullrik jord. Hur du förbereder jorden för vintern beror på vilken typ av jord du har.

Höst – 13. Anlägga varmbänk, förbered på hösten
En varmbänk är en varm odlingsplats som du skapar genom att låta obrunnen gödsel alstra värme och värma upp odlingsplatsen samtidigt som den bryts ner.

Höst – 12. Att anlägga nya odlingsbäddar på hösten
Hösten är en bra tid för att förbereda för nästa års odling och att anlägga nya bäddar. Med eller utan ram runt och med eller utan att gräva.

Höst – 11. Förläng odlingssäsongen
Det finns flera olika saker du kan göra för att förlänga odlingssäsongen – så en omgång till på hösten, välja köldtåliga växter, förodla på våren och skydda växterna från kyla och på så vis förlänga tillväxtperioden.

Höst – 10. Första frost
När frösta frosten kommer varierar mellan augusti och december beroende på var i landet man befinner sig. Precis när första frosten kommer, går inte att förutsäga säkert, men genom att ta reda på när första frost inträffat historiskt, kan man ringa in ungefär när det är troligt att det kommer ske.

Höst – 9. Frost på hösten
Även om hösten fortfarande är mild kan plötsliga frostnätter plötsligt dyka upp. De flesta av våra perenna växter klarar sig ganska bra, men till vissa av våra frostkänsliga grönsaker, kryddväxter och blommor behövs en hjälpande hand.

Höst – 8. Grönsaker som tål minusgrader
En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras.

Höst – 7. Lagra dina skördade grönsaker
Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. De sena grödorna blir klara för skörd samtidigt som kallare temperaturer är i på ingång. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra grödor förstörs av kallare temperaturer och frost. Skörden går inte längre ut på att skörda lite i taget utan om att skörda allt på en gång för att lagra.

Höst – 6. Skörda för att lagra
Under hösten fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i trädgårdslandet. Nu är det dags att skörda rotfrukter, kål och andra växter för att lagra dem under hösten och vintern. Olika grödor tål olika mycket kyla (läs mer i ’Höst – Växter som tål minusgrader’). Här har vi samlat våra bästa praktiska tips om skörd på hösten.

Höst – 5. Bevattning på hösten
På hösten behöver man sällan vattna sina odlingar. Dagg nattetid, regn på dagtid och svalare temperaturer gör att växterna oftast får tillräckligt med vatten.

Höst – 4. Höstsådd
Höstsådd kan betyda flera olika saker – både att så på hösten för skörd på hösten och att så på hösten för skörd till våren.

Höst – 3. Fröskörd i praktiken
När man tar frö är det bra att tänka på att ta fröna från de finaste, tidigaste plantorna och de mest välformade frukterna. På så sätt får man fram sorter som är bra anpassade till den jord och det klimat man har och får en förbättring för varje generation.

Höst – 2. Ta frö
Det är lätt och tacksamt att ta frön från egenodlade grönsaker och det finns många skäl till att göra det. Det är till exempel en kulturgärning – du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.

Höst – 1. Höst i trädgården
På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.