Odlingsråd
Välkommen! Här har vi samlat Odla ätbarts odlingsråd och bästa tips om odling – från jord till bord.
Sök eller klicka på en kategori nedan för att hitta det du letar efter.
Sök eller välj kategori
Alla odlingsråd

Sommar – 5. Sommarsådd
För att skörda härliga grönsaker under hela säsongen och inte låta jorden ligga bar efter skörd kan du passa på att så i nya fröer under sommaren som ger skörd under hösten. Antingen kan du så direkt eller förodla.

Sommar – 6. Vattna smart på sommaren
Det kan vara bra att tänka på att jorden i krukor och pallkragar torkar ut snabbare än jorden i trädgårdslandet. Hur bra jorden i din trädgård håller vattnet beror på om du har en lerjord eller en sandjord i trädgården. En lerjord behöver du inte vattna lika ofta som en sandjord.

Sommar – 7. Skydda mot skadedjur
Odlingen kan drabbas av både stora och mindre skadedjur. Här finns våra tips för hur du undviker dem och bekämpar dem på smarta sätt i samklang med naturen.

Sommar – 8. Skydda mot växtsjukdomar
För att undvika växtsjukdomar är det bästa man kan göra att ha en riktigt bra jord med mycket liv. Det är organismerna i jorden som förvandlar döda djur och växter till jord och näring.

Sommar – 9. Övergödsla
Visste du att du får betydligt större skörd om du ger dina odlingar rätt mängd gödsel eller näring? Särskilt vissa växter kräver ett extra tillskott på näring under säsongen. Så här gör du när du övergödslar.

Sommar – 10. Recept på gödselvatten
Gödselvatten används som ett tillägg till grundgödslingen. Det ger en extra dos av kväve, fosfor och kalium men höjer inte mullhalten i jorden. Här har vi samlat några olika recept på gödselvatten.

Sommar – 11. Skörda och lagra
Under försommar och sommar skördas många grönsaker för att ätas färska. Den allra första skörden är tidiga sorter av morötter, majrova, rädisa, salladslök. Här har vi samlat våra tips för skörd och lagring under sommaren.

Höst – 1. Höst i trädgården
På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.

Höst – 2. Ta frö ifrån växter du själv odlat
Det är lätt och tacksamt att ta frön från egenodlade växter och det finns många skäl till att göra det. Det är till exempel en kulturgärning – du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.

Höst – 3. Fröskörd i praktiken
När man tar frö är det bra att tänka på att ta fröna från de finaste, tidigaste plantorna och de mest välformade frukterna. På så sätt får man fram sorter som är bra anpassade till den jord och det klimat man har och får en förbättring för varje generation.

Välkommen!
Här har vi samlat Odla ätbarts bästa tips om odling – från jord till bord.
Odlingsråd om enskilda växter hittar du i växtbiblioteket Växter A-Ö och Mikrogrönt A-Ö.
Läs mer om Odla ätbart och våra tjänster här.