Odlingsråd

Välkommen! Här har vi samlat Odla ätbarts odlingsråd och bästa tips om odling – från jord till bord.
Sök eller klicka på en kategori nedan för att hitta det du letar efter.

Sök eller välj kategori

Alla odlingsråd

sommarsådd
Sommar
Annika Runnerstam

Sommar – 5. Sommarsådd

För att skörda härliga grönsaker under hela säsongen och inte låta jorden ligga bar efter skörd kan du passa på att så i nya fröer under sommaren som ger skörd under hösten. Antingen kan du så direkt eller förodla.

Läs mer »
vattna
Sommar
Annika Runnerstam

Sommar – 6. Vattna smart på sommaren

Det kan vara bra att tänka på att jorden i krukor och pallkragar torkar ut snabbare än jorden i trädgårdslandet. Hur bra jorden i din trädgård håller vattnet beror på om du har en lerjord eller en sandjord i trädgården. En lerjord behöver du inte vattna lika ofta som en sandjord.

Läs mer »
Sommar
Annika Runnerstam

Sommar – 9. Övergödsla

Visste du att du får betydligt större skörd om du ger dina odlingar rätt mängd gödsel eller näring? Särskilt vissa växter kräver ett extra tillskott på näring under säsongen. Så här gör du när du övergödslar.

Läs mer »
skörda för att lagra
Sommar
Annika Runnerstam

Sommar – 11. Skörda och lagra

Under försommar och sommar skördas många grönsaker för att ätas färska. Den allra första skörden är tidiga sorter av morötter, majrova, rädisa, salladslök. Här har vi samlat våra tips för skörd och lagring under sommaren.

Läs mer »
Höst I trädgården, löv på marken
Höst
Annika Runnerstam

Höst – 1. Höst i trädgården

På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.

Läs mer »
Att ta frö från egenodlade grönsaker är roligt och enkelt
Höst
Annika Runnerstam

Höst – 2. Ta frö ifrån växter du själv odlat

Det är lätt och tacksamt att ta frön från egenodlade växter och det finns många skäl till att göra det. Det är till exempel en kulturgärning – du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.

Läs mer »
Skörda frö med fiberpåse
Höst
Annika Runnerstam

Höst – 3. Fröskörd i praktiken

När man tar frö är det bra att tänka på att ta fröna från de finaste, tidigaste plantorna och de mest välformade frukterna. På så sätt får man fram sorter som är bra anpassade till den jord och det klimat man har och får en förbättring för varje generation.

Läs mer »
210903 App store logo ppt white 512 x 512

Välkommen!

Här har vi samlat Odla ätbarts bästa tips om odling – från jord till bord.

Odlingsråd om enskilda växter hittar du i växtbiblioteket Växter A-Ö och Mikrogrönt A-Ö.

Läs mer om Odla ätbart och våra tjänster här.

Kategorier

Sök