Sök
Stäng denna sökruta.
Avsnitt 12 of 12
Pågående

Frost på våren

Sverige är ett avlångt land och när risken för frost på våren kan betraktas vara över, skiljer sig mycket beroende på var du bor i landet och klimatet på just din odlingsplats. Nattfrost kan förekomma även i juni på vissa platser.

risken för frost på våren

Vissa växter är extra frostkänsliga och bör inte planteras ut förrän det inte längre finns någon risk för frost. 

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att starta odlingen och plantera ut dina förodlade eller köpta plantor för dina utvalda växter och din plats i Sverige.

Hur vet jag när risken för frost är över hos mig?

Det finns statistik på när datum för sista frost inträffar på olika platser i Sverige. Som medlem i Odla ätbart app får du stöd att välja ett datum när risken för sista frost är över för din odlingsplats.

Även om man har följt råden för när det går att plantera ut finns det alltid en liten risk att det kommer så kallade järnnätter, då temperaturen går ner till noll. Därför är det bra att vara lite extra uppmärksam på väderprognosen när plantorna precis har planterats ut. Läs mer om hur du kan bestämma sista frost datum där du odlar under ‘Vår – Sista frost’-

Skydda dina växter vid risk för frost på våren

För att skydda mot kylan täcks plantorna med fiberduk. En fiberduk är en tunn genomsläpplig duk som du kan köpa på plantskolan. Ett eller flera lager fiberduk hindrar värmen från jorden att försvinna och höjer temperaturen kring plantorna med flera grader.

Till exempel chili, aubergine, gurka, pumpa, squash och basilika är extra känsliga för kyla och bör skyddas om temperaturen är under 10 grader.

Mer hjälp i växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna på de som tål minusgrader eller ej.

Information om vilket antal minusgrader som varje växt tål hittar du tabellen längst ner i växtkortet i växtbiblioteket ’Växter A-Ö’. I kalendern för varje växt ser du rekommendation på när utplantering eller sådd kan ske.

Mer hjälp för dig som medlem

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att plantera ut dina växter utvalda växter för din plats i Sverige.

Med appens hjälp väljer du själv ut ett datum för den plats du odlar där du bedömer att risken för sista frost är över och din att göra lista anpassas därefter.

Det finns också en kalender där du får överblick över när du kan så och plantera ut för alla växter du valt.