Den ätbara dekorativa köksträdgården
I den ätbara dekorativa köksträdgården är växter med ätbara blommor ett måste. Många olika sorters växter har ätbara blommor – såväl trädgårdsväxter som grönsaker och kryddväxter. En dekorativ köksträdgård kan vara bland det finaste inslaget i en trädgård. I en så kallad ’Potager ’(ordet kommer ursprungligen från Frankrike) blandas grönsaker och blommor, ofta i dekorativa mönster. Med samodlingen förenas nytta med nöje – samtidigt som odlingen ger ätbar skörd så har man ett vackert blickfång. Ofta har man en begränsad yta i sin trädgård och det är då bra med samodling: att maximera utrymmet så att trädgården förutom avkoppling och nöje också erbjuder matproduktion och är pollineringsvänlig.
När det gäller växter som har flera olika funktioner har vi många goda grönsaker som verkligen pryder sin plats i såväl den dekorativa köksträdgården som i rabatterna. Några exempel på dekorativa grönsaker är palmkål och många andra kålsorter, blomsterbönor, kronärtskocka och squash. Många av våra vanliga blommande växter har också flera funktioner: blommor i grönsakslandet kan även vara ätbara och dessutom ge pollen och nektar till bin och fjärilar.
Många växter är ätliga men var alltid försiktig med var växterna växer (ifall mark eller luft är förorenad), var växten kommer ifrån – man bör inte äta snittblommor eller annueller som är inköpta i butik. Säkrast är endast äta det som den egna trädgården eller naturen erbjuder. Och var naturligtvis försiktig så att du undviker giftiga växter!
Ätbara blommor i världen
I USA är det alltfler odlare som odlar ätbara blommor till restauranger och till konsumenter och i många länder är blommor viktiga ingredienser i mat och dryck:
- I det georgiska köket är Imereti saffran – torkade tagetesblommor och blåväppling vanliga smaksättare.
- Saffran kommer från det torkade pistillmärket på saffranskrokusen (Crocus sativus). Den ger maten en bitter smak och en gul färg, som kommer av färgämnet crocin.
- Jasminblommor äts ofta i Kina, den används också som smakgivare i grönt och vitt te
- Lotusblommans kronblad används i Thailand för att pack in mat. I Vietnam fylls blommorna med te, binds ihop med en tråd och torkas.
- Torkade Kameliablommor används som grönsak eller blandas med ris till den japanska rätten ’mochi.
- I England användes nyutslagna blommor från kungsmagnolian picklade eller färska i sallader och anses ha utsökt smak.
- I många kulturer dricker man hibiskus te för medicinska syften, det är då normalt sett blommor från arten Rosellhibiskusen som används. Blommorna används också till smaksättning, marmelad och i sallader.
- Rosor kronbladen används till infusioner, desserter, ätliga dekorationer och mycket annat.
Även i Sverige används rosblad traditionellt men den mest använda blomman är förmodligen fläderns som används till saft och som smaksättare i bland annat snaps. I snaps används också Johannesörtens blomma traditionellt.
Nedan finns en lista på olika ätliga blommor för vilka det är mer eller mindre välkänt att de går att äta.
Trädgårdsväxter med ätbara blommor
Anisisop
Anisisopen är en mycket dekorativ växt. Den är stadig och upprättväxande och har ett buskliknande växtsätt. De aromatiska blommorna har olika nyanser av lila och blått, den koreanska anisisopen finns också som vit. Den räknas som en kortlivad perenn men självsår sig riktigt. De små blommorna som har en svag anissmak och kan användas i sallader, dressingar och i/på desserter. Torkade blad och blommor kan användas som te.
Blåklocka
Blåklockan växer vilt men det finns förädlade sorter som är blå, rosa eller vita. Den är ätlig och kan användas som dekoration av desserter och sallader.
Blåklint
Det finns blåklint i olika färger. Blommorna är ätliga, de smakar visserligen inte så mycket men är dekorativa som garnering. Används också i te.
Daglilja
Daglilja har länge använts som mat och medicin i Kina. Hela plantan är ätlig. Blomman har en mild, blommig smak och är fin som dekoration i sallader. Blomknopparna kan ätas färska eller stekas snabbt i olivolja med salt och svartpeppar. Skott och unga blad kan ätas färska eller i wokrätter och soppor.
Dahlia
Alla daliablommor är ätliga. Kronbladen kan användas i sallader eller som dekoration på desserter.
Fläder
Fläderblommor används till saft och marmelad som i sin tur kan användas på en mängd sätt i desserter och drinkar.
Jordviva
Jordvivan är en perenn prydnadsväxt. Blommorna och bladen har en mild till syrlig smak och kan användas i sallader, soppor och te. Blomsterknopparna kan också picklas.
Krasse
Krasse är en blomrik och tacksam växt som passar mycket bra att odla tillsammans med grönsaker. Det finns flera olika arter och sorter av krasse: ‘Buskkrasse’ som har ett buskigt växtsätt och är ca 30 cm höga, ‘Slingerkrasse’ som är runt 1 meter lång och kan användas som marktäckare eller bindas upp, ‘Hög slingerkrasse’ med upp till 4 meter långa rankor som behöver bindas upp mot spaljé och ‘Fjärilkrasse’ som har djupt skurna blad och gula fransiga blommor. Krasse finns med både fyllda och enkla blommor och med en mängd olika färger på blommorna, från gula och orangea till nästan svarta. Det finns också varianter med också olika bladfärg, t.ex. ljusgrönt, melerat och mörkt blåviolettgrönt.
Både blommor och blad är ätliga och goda att ha i sallader. Blomknoppar kan läggas in och användas som falsk kapris.
Malva
Alla olika sorters malvor är ätliga. De smakar inte så mycket men är fina som dekorationer på tårtor och i sallader med sina vackra färger.
Myskmadra
De små vita blommorna har en kryddig, blommig doften som för tankarna till mandelmassa. De kan används som garnering och smaksättning. I Tyskland kryddar man vitt vin med både blommor och blad av myskmadra på våren. Myskmadra innehåller ämnet kumarin vilket kan vara skadligt i mycket stora doser.
Ringblomma
Ringblommor är mycket lättodlade och självsår sig lätt. De är vanliga i den dekorativa köksträdgården och är till exempel mycket snygga tillsammans med palmkål. De är dessutom ätliga, de orangea kronbladen är fina att strö över salladen.
Ros
Rosblad har en blommig och lite parfymerad smak. De kan som tidigare nämnts användas till saft och som dekoration eller krydda.
Stockros
Stockrosor är en ståtlig och omtyckt mormorsväxt, den är dessutom ätlig. Blommorna har en lätt, lite bitter, vegetabilisk smak. Kronblad kan användas i teer och som smaksättare.
Syrén
Blommor från syrén är ätliga och har en god lite parfymerad smak. De kan användas till saft på samma sätt som fläderblom. Det går också att göra socker smaksatt av blommorna att använda i desserter. Blommorna är fina att dekorera bakverk med.
Tagetes
All tagetes är ätlig men det är främst kryddtagetes som används. Den är en sommarblomma med citrondoftande bladverk. Den är småblommig och har små, flikiga blad. Plantan är yvig, buskliknande, omkring 20-50 cm hög, översållad av enkla blommor i gult, orange eller rött. Tagetes är fina i lådor, rabatter och bland grönsakerna i köksträdgården. Doften kan ibland skydda grönsaker från skadedjur. Kryddtagetes är en vacker, lättodlad och tålig tagetes. Blomman har en speciell kryddig smak med dragning åt citrus och är goda i sallader och desserter. Både blad, stjälkar, blommor är ätliga.
Solros
Solrosor finns i en mängd olika färger och storlekar. Det finns sorter med antingen en stam eller flera. Kronbladen kan användas färska som garnering i sallader. De har lite bitter och sötaktig smak. För att skörda fröna, låt dem sitta kvar till dess hela frövitan har blivit hård och skörda därefter. Fröna kan rostas eller ätas färska som snacks eller i sallader.
Violer och Penséer
Det är de småbladiga violerna och penséerna man äter. Luktviolen växer vilt på många platser i Sverige och har lila, mer sällan vita, rosa eller gula blommor på långa skaft direkt från bladrosetten. Violer har en speciell violsmak och blommorna är väldigt dekorativa i sallader och drinkar samt till desserter. Kanderade violer är ett klassiskt tillbehör till bakverk.
Grönsaker med ätbara blommor
Rosenböna
Rosenböna odlas ofta som prydnadsväxt på grund av de dekorativa blommorna men har också mycket goda baljor. Även blommorna är ätliga, de har en mild smak och är goda och snygga i soppor och sallader.
Squash
Blommorna är en riktig delikatess och de kan stekas, friteras eller fyllas. Skörda gärna hanblommorna på eftermiddagarna för att säkerställa att pollineringen är avklarad.
Ramslök
Ramslök är flerårig och växer vild på vissa platser i Skåne och på Gotland. De breda bladen kommer tidigt på våren och den blommar med vita blommor i maj. Senare under sommaren vissnar den ner helt. Det är bladen som i första hand äts men även blommorna och stjälkarna med outslagna blommor är ätliga. Ramslökens blomma är något starkare i smaken än bladet. Den kan användas rå som dekoration i sallader eller låtas koka med i en soppa precis innan den ska serveras. Stjälkarna med knoppar anses vara en riktig delikatess och kan marineras, picklas eller friteras.
Kryddväxter med ätbara blommor
Kryddväxternas blommor älskas av pollinatörer
Basilika
Det finns ett mycket stort antal varianter av basilika. Bladen kan vara allt från små till stora som handflator, färgen både grön och rödbladig. Smak och doft kan också skilja sig mellan olika varianter. Några exempel är: Anisbasilika, Citronbasilika, Dvärgbasilika, Genovese, Grekisk basilika, Helig basilika, Röd basilika, Salladsbasilika och Thailändsk basilika. Förutom bladen kan man också äta blommorna. De har en mild kryddsmak.
Gurkört
Gurkörten blommar med blå skira blommor. Den frösår sig och blir på så vis b flerårig i trädgården. Den är mycket omtyckt av pollinatörer. Blommorna är ätliga och mycket goda i sallader eller i drinkar, ett vanligt tips är att frysa in dem i iskuber. Smaken liknar gurka.
Gräslök
Gräslök är flerårig, kan odlas i hela landet och kräver nästan inget arbete. De ljust rödvioletta blombollarna är dekorativa och ätliga. Smaken liknar den på stråna men är lite mildare och sötare. Skörda gärna blommorna när de är nyutslagna eftersom smaken är bäst då.
Isop
Isopens blomma smakar mint och kan användas till ett antal rätter, från soppor, såser och grytor till pickles och konserver.
Kinesisk gräslök
Kinesisk gräslök liknar gräslök men har en mild vitlökssmak. Bladen blir något längre och kraftigare än vanlig gräslök. Blommorna hos den kinesiska gräslöken är vita och de är liksom hos den vanliga gräslöken ätliga.
Lavendel
Lavendel är en av de allra mest väldoftande och tacksamma kryddväxterna och den älskas av fjärilar och bin. Det finns flera arter inom Lavendula-släktet till exempel skärmlavendel eller sommarlavendeln med flikiga blad. Blommorna har en parfymerad och blommig smak som passar till smaksättning i desserter, till exempel genom att göra lavendelsocker. Lavendelskorpor är en klassiker. Blommorna är också fina att använda till garnering. Torkade blommor kan avvändas i te.
Mynta, oregano, timjan, rosmarin
Inte bara bladen utan även blommorna kan användas hos dessa kryddväxter. Blommorna har en aning mildare smak är bladen och de är vackra att ha i sallader.
Krukväxter med ätbara blommor
Citron
Man kanske inte så gärna plockar blommor från sitt citronträd för att inte gå miste om citroner men om det finns ett överflöd kan man gärna plocka några blommor. De har en fin smak och är mycket dekorativa som garnering på desserter eller i citronvatten.
Fuchsia
Både bär och blommor är ätliga hos Fuchsian. Smaken blir godare om man avlägsnar alla gröna och bruna delar. Blommorna kan användas till saft och till garnering.
Triangeloxalis
Triangeloxalis med sina klöverliknande purpurfärgade blad och små linnealiknande ljusrosa blommor är släkt med harsyran. Både bladen och blommorna är ätliga och har liksom harsyran en syrlig smak. De är goda och vackra att ha i sallader.
Doftpelargoner Pelargonum graveolens
Doftpelargoner odlas för sin doft, det finns sorter med dofter från ros och mynta till frukt och krydda. Smaken hos blommorna varierar också efter sort. Både blad och blommor är ätliga och bladen används som smakämnen i desserter och geléer. De färska bladen bryggs också till te. Blommorna kan användas i sallader, som dekoration till bakverk och desserter eller till att göra ’pelargonsocker’. Obs: alla pelargoner är inte ätliga utan det är just de i doftpelargongruppen som går att äta, även i doftpelargongruppen finns det sorter som smakar mer eller mindre bra. Några exempel på bra sorter är: ’Sweet mimosa’, ’Attar of roses’, ’Robert’s lemon rose’, ’Dr Westerlunds blomma’, P. x Fragrans (sötaktig muskotliknande doft), ’Citronella’ och Lady plymouth. Många fler finns, man kan prova smaken.
Det finns mycket att välja på, prova dig fram till dina egna favoriter!