210903 App store logo ppt white 512 x 512

Odlingshandboken - Allmänt om odling

Allmänt om odling

Odlingsplanering – så här gör du

Vissa av oss gillar att planera och andra tar det lite mer som det kommer. Oavsett, så kommer man att tacka sin lyckliga stjärna om att man lade ner lite tid på att planera vad som ska sättas var och när. Det kan kännas lite krångligt, men lite odlingsplanering på våren sparar både tid och pengar, och en hel massa onödig stress senare under säsongen.

Läs mer »
Upphöjda bäddar i köksträdgården med kål och bönor
Allmänt om odling

Odlingsteknik för köksträdgården

Jag tror att det viktigaste när det gäller odling är att vara uppmärksam och flexibel, man får ta till sig det som passar en själv och platsen man odlar på. I den här artikeln försöker jag reda ut några begrepp och ge tips på olika odlingstekniker.

Läs mer »
Växter med ätbara blommor på en sked
Allmänt om odling

Växter med ätbara blommor

Många fler blommor än man tror är ätbara och kan användas både som ingrediens, garnering och som krydda. Dessutom är de bra för pollinatörer.

Läs mer »
Allmänt om odling

Sommarsådd

Som tur är så är det fortfarande gott om tid att så många grönsaker! Det kan faktiskt vara lättare att få bra resultat vid sådd i juli jämfört med vid vårsådd.

Läs mer »
små sallatsplantor i jorden
Allmänt om odling

Mull och mullhalt – vad betyder det egentligen?

Ofta pratar man om att man ska fokusera på att odla jorden för att få friska växter och att vi vill att jorden ska vara rik på mull för att växterna ska trivas och utvecklas. Men vad är mull och mullhalt och varför är det viktigt att ha en mullrik jord egentligen?

Läs mer »
perenn grönsak jordärtskocka
Allmänt om odling

Perenna grönsaker i köksträdgården

Många perenna grönsaker är oförädlade och har funnits med som en del av ekosystemet i naturen under lång tid är det många insekter som lever av dem, de är därför en viktig del av mångfalden. De perenna växterna också flera andra fördelar som gör dem till en naturlig och uppskattad del av köksträdgården.

Läs mer »
Första frost - salvia med frost
Allmänt om odling

Välja datum för sista frost

En av de mest lästa artiklarna genom alla tider på odlaatbart.se är vår beskrivning över hur du kan tänka när du ska välja datum för sista frost – dvs. värdera när risken för sista frost är över på platsen där du odlar.

Att göra en bedömning av när det inte längre är risk för frost kan vara lite klurigt. Dessutom vet man ju aldrig riktigt säkert hur det blir i verkliga livet.

Läs mer »
samodling
Allmänt om odling

Samodling i trädgården

Att tillämpa samodling i köksträdgården är ett snillrikt sätt att göra trädgården ännu härligare. Samodling möjliggör nämligen både större skörd, vackrare odling och i många fall en mer lättskött trädgård.

Läs mer »
Allmänt om odling

Stafettodla för maxad skörd

Att stafettodla innebär att man odlar flera grödor som avlöser varandra på samma plats men under olika tidpunkter under samma odlingssäsong.

Man gör helt enkelt en plan och köper frö för att direktså eller förodla plantor i förväg som är redo att planteras ut direkt efter att man skördat av en omgång av en gröda.

Läs mer »