Mikrogrönt introduktion
I USA är det en trend att odla ’microgreens ’som ursprungligen uppstod i San Francisco på 80-talet. Trenden växer också i Sverige och mikrogrönt används på många gourmetrestauranger.
De är snabbväxande, har en mycket hög koncentration näringsämnen och är dessutom både smakrika och dekorativa. De färgglada och delikata späda skotten ger tillgång till vitaminer och blad året runt. Bladen kan användas till garnering, i sallader, smoothies, soppor och som tillbehör. Egenodlade mikroblad är också ett bra alternativ till att köpa sallat under vinterhalvåret.
Näringsinnehållet är så högt som upp till 40 gånger jämfört med den fullvuxna grönsaken per gram. I studien ’ Assessment of Vitamin and Carotenoid Concentrations of Emerging Food Products: Edible Microgreens’ undersöks näringsvärdet hos några olika sorters mikrogrönt. https://www.researchgate.net/profile/Gene_Lester/publication/267354000_Microgreens_Assessment_of_Nutrient_Concentrations/links/549062e50cf225bf66a82d04/Microgreens-Assessment-of-Nutrient–Concentrations.pdf
Många olika grönsaker, blommor och kryddor passar bra att odla som mikrogrönt. De flesta känner säkert till solrosskott, ärtskott och förstås smörgåskrasse men det finns många fler Nedan ser ni en lista på de vanligaste:
- Amarant
- Basilika
- Bockhornsklöver
- Fänkål
- Grönkål
- Indiankrasse
- Koriander
- Kålrabbi
- Lök
- Mizuna
- Raps
- Rucola
- Rädisa
- Rödbeta
- Rödkål
- Sareptasenap
- Shiso
- Senap
- Sockermajs
- Smörgåskrasse
- Solros
- Svartkål
- Vitsenap
- Ärta
Utsäde för odling av mikrogrönt
När det gäller att välja utsäde kan man både köpa från fröföretag, i matbutiken (t.ex. ärtor) eller samla in egna fröer. Vi skulle rekommendera att handla ekologiskt material för att garantera att fröna inte blivit besprutade med gifter. Betade fröer behandlas med olika växtskyddsmedel, bl.a. neonikotinoider, som har en negativ inverkan på miljön. Vad gäller frön/linser/ärtor från matbutiken så kan dessa ha blivit behandlade så att de inte ska gå att så igen. De är även avsedda att kokas vilket dödar bakterier som kan vara farliga för oss (som E-coli, salmonella mm). Så vill man då vara försiktig ska man köpa utsäde som är speciellt framtaget för att grodda och odla mikrogrönt.
Det finns många fröfirmor som säljer frön till mikrogrönt. Här är några exempel:
- Fröbanken
- Lindbloms
- Microgreenies
- Mikrogården
- Nelson
- Nordamark
- Semenco
- Sproutly
Odla mikrogrönt i jord eller annat substrat
För att odla mikrogrönt som skördas efter första bladparet (i hjärtbladsstadiet) behövs inget tillskott av näring, bara vatten. Vill man låta dem bli större får man däremot odla i jord med näring alternativt tillföra näring.
Jord
Det vanligaste är att odla i jord. Använd i så fall såjord eller sållad steriliserad plantjord.
Fördelar:
- Enkelt
- Billigt
- Bra resultat
Nackdelar:
- Smutsigt
Kokosfiber
Ett annat alternativ är kokos. Man köper den som sammanpressad fiber som blöts upp. Kokosfibern består av två fraktioner: cellulosa och lignin vilka tar tid för mikroorganismerna att bryta ner. Därför är kokosen mycket strukturstabil. Lignin har en antibakteriell förmåga som är extra bra för växtslag som är känsliga för rotrötor.
Fördelar:
- Luftigt
- Vattenhållande
- Kan återanvändas
- Biologiskt nedbrytbart
- Fritt från patogener
- Stabilt pH
Nackdelar:
- Smutsigt
Kokosfiber kan till exempel beställas från Wexthuset.
Hampamatta
Hampamatta är hampfibrer som pressats ihop till en ca 1 cm tjock matta. Den har god förmåga att suga upp och hålla vatten. Vid odling i hampamatta kan man vattna mer sällan än vid odling i jord.
På hampamattan var tillväxten något långsammare jämfört med vid odling i jord. Skotten blir en också en aning lägre och mer kompakta.
Fördelar:
- Luftigt
- Vattenhållande
- Biologiskt nedbrytbart
- Fritt från patogener
- Stabilt pH
- Inget spill av jord eller kokosfiber
Nackdelar:
- Lite långsammare tillväxt men kraftiga kompakta växter
Hampamatta kan beställas från till exempel Nordamark, Microgreenies och CDON.
Det går också att odla på hushållspapper eller helt utan odlingsmedium. Vad gäller hushållspapper fungerar det bäst för små typer av mikrogrönt såsom till exempel krasse och broccoli. Det går också att odla vissa grödor helt utan odlingsmedium. Problemet med dessa båda sätt att odla är att det väldigt lätt torkar ut.
Odlingskärl för mikrogrönt
Mikrogrönt kan odlas i krukor eller odlingsbrätten i lämplig storlek eller i återvunna matförpackningar, till exempel halva mjölkpaket eller plastaskar som man köper frukt och grönsaker i. Det går bra att odla i behållare utan hål i botten, det gäller i så fall bara att vara försiktig med bevattningen.
För att odla lite större mängd åt gången finns det odlingsbrätten tillverkade speciellt för att odla mikrogrönt med bevattningsbricka köpa hos t ex Lindbloms.
Ljus för odling inomhus
Det kan verka som en djungel med alla olika alternativ för växtbelysning men det behöver inte vara så komplicerat. Det finns en mängd olika växtbelysningar tillgängliga på marknaden och som går bra att använda vid odling av mikrogrönt, både LED och urladdningslysrör. Högtrycksnatrium och metallhalogenlampor som var vanliga tidigare, är dyra och energikrävande och rekommenderas inte.
Det är några saker att tänka på:
- Avstånd
Vid odling av mikrogrönt vill man inte ha för stort avstånd mellan växterna och ljuskällan. Mängden ljus på plantorna minskar med avståndet i kvadrat. 20- 40 cm är lämpligt. Avståndet får regleras beroende på spridningsvinkel och värme från ljuskällan – det får inte bli för varmt för skotten.
- Spridningsvinkel/reflektor
Lysrör sprider ljus i alla riktningar och därför är en reflektor för att rikta ljuset mot växterna viktig. Reflektorn ger en viss spridningsvinkel som avgör hur stor yta som belyses.
- Färgtemperatur
Färgtemperaturen för lysrör mäts i kelvin (K). Dagsljus är på 5500-7000 K. Lysrör som används till odling ligger ofta på 6400-6500 K. Vitt ljus, som är 4000-5000 K, kan också användas med fördel vid odling av mikrogrönt.
- Effekt
Effekten mäts i watt (W). Effekten är ett mått på hur kraftfull en lampa är och hög effekt innebär också högre energiförbrukning och mer värmestrålning. Rent generellt har LED-lampor och LED-lysrör låg effekt utan att det nödvändigtvis säger något om mängden ljus. Det är därför bra att ha så låg effekt som möjligt så att det inte blir för varmt. Låg effekt är ju förstås också bättre för miljön.
- Ljusstyrka/mängd ljus
Dessa kan mätas på olika sätt:- Candela, lumen och lux. Candela är ett mått på ljuskällans styrka, lumen mäter ljusflödet och lux mäter den koncentrerade mängden ljus på en punkt. Alla tre är kopplade till hur det mänskliga ögat uppfattar ljus. Lumen anges ofta som mått för ljuskällor men är egentligen inte helt rättvisande för odlingsbelysning. Det kan dock vara ett intressant mått för att jämföra olika lampor med avseende på pris/prestanda.
- Mikromol (µm). Här avses mängden ljus i det våglängdsområde som växten använder vid fotosyntesen. Det är vanligt att µm/meter eller µm/s anges som mått för LED-lampor avsedda för växtodling.
LED-lysrör är att rekommendera. De är energisnåla, avger (i princip) ingen strålningsvärme, sprider ljus enbart nedåt och ger bra ljus för odling. De finns att köpa LED-lysrör avsedda för odling hos till exempel Wexthuset och Nelson garden och det finns också billiga alternativ inklusive armatur att köpa där lysrör säljs (t.ex. lampornu.se). Välj 4000 K eller 6500 K och minst 40W/kvadratmeter.
Lysrör avsedda för växter finns hos många återförsäljare Vanliga lysrör med färgtemperatur 4000 K eller 6500 K kan också användas. Helst ska det vara minst 100 W/kvadratmeter.
Skotten behöver ljus 12-14 timmar per dygn och det kan vara praktiskt att använda en timer.
Steg-för-steg instruktion om odling av mikrogrönt?
En artikel med steg-för-steg instruktion om hur du gör för att odla mikrogrönt med bilder finns här…
Odlingsråd för olika typer av mikrogrönt?
Detaljerade odlingsråd och sorttips för olika typer av mikrogrönt finns i vårt växtbibliotek – se nedan för direktlänkar in i växtbiblioteket.
– Amarantskott
– Basilikaskott
– Broccoliskott
– Kålrabbiskott
– Krasseskott
– Mizunaskott
– Rädisskott
– Ruccolaskott
– Solrosskott
– Ärtskott
Lycka till med odlingen!