Sök
Stäng denna sökruta.
210903 App store logo ppt white 512 x 512

Odlingshandboken - PREMIUM

Så på sommaren sommarsådd
Sommar

Sommar – 5. Sommarsådd

För att skörda härliga grönsaker under hela säsongen och inte låta jorden ligga bar efter skörd kan du passa på att så i nya fröer under sommaren som ger skörd under hösten. Antingen kan du så direkt eller förodla.

Läs mer »
vattna vattning
Sommar

Sommar – 6. Vattna smart på sommaren

Det kan vara bra att tänka på att jorden i krukor och pallkragar torkar ut snabbare än jorden i trädgårdslandet. Hur bra jorden i din trädgård håller vattnet beror på om du har en lerjord eller en sandjord i trädgården. En lerjord behöver du inte vattna lika ofta som en sandjord.

Läs mer »
övergödsla eller övergödsling
Sommar

Sommar – 9. Övergödsla

Visste du att du får betydligt större skörd om du ger dina odlingar rätt mängd gödsel eller näring? Särskilt vissa växter kräver ett extra tillskott på näring under säsongen. Så här gör du när du övergödslar.

Läs mer »
skörda för att lagra - skörd och lagring på sommaren
Sommar

Sommar – 11. Skörda och lagra

Under försommar och sommar skördas många grönsaker för att ätas färska. Den allra första skörden är tidiga sorter av morötter, majrova, rädisa, salladslök. Här har vi samlat våra tips för skörd och lagring under sommaren.

Läs mer »
Höst i trädgården och köksträdgården, löv på marken
Höst

Höst – 1. Höst i trädgården

På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.

Läs mer »
Ta egna fröer från dina grönsaker
Höst

Höst – 2. Ta frö ifrån växter du själv odlat

Det är lätt och tacksamt att ta frön från egenodlade växter och det finns många skäl till att göra det. Det är till exempel en kulturgärning – du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.

Läs mer »