Sök
Stäng denna sökruta.
210903 App store logo ppt white 512 x 512

Odlingshandboken - PREMIUM

Höst i trädgården och köksträdgården, löv på marken
Alla odlingsråd

Höst – Höst i trädgården

På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.

Läs mer »
Ta egna fröer från dina grönsaker
Alla odlingsråd

Höst – Ta frö

Det är lätt och tacksamt att ta frön från egenodlade grönsaker och det finns många skäl till att göra det. Det är till exempel en kulturgärning – du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.

Läs mer »
Skörda frö med fiberpåse
Alla odlingsråd

Höst – Fröskörd i praktiken

När man tar frö är det bra att tänka på att ta fröna från de finaste, tidigaste plantorna och de mest välformade frukterna. På så sätt får man fram sorter som är bra anpassade till den jord och det klimat man har och får en förbättring för varje generation.

Läs mer »
höstsådd av sallat
Alla odlingsråd

Höst – Höstsådd

Höstsådd kan betyda flera olika saker – både att så på hösten för skörd på hösten och att så på hösten för skörd till våren.

Läs mer »
Skörda för att lagra, lagring av grönsaker
Alla odlingsråd

Höst – Skörda för att lagra

Under hösten fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i trädgårdslandet. Nu är det dags att skörda rotfrukter, kål och andra växter för att lagra dem under hösten och vintern. Olika grödor tål olika mycket kyla (läs mer i ’Höst – Växter som tål minusgrader’). Här har vi samlat våra bästa praktiska tips om skörd på hösten.

Läs mer »
Lagra skördade grönsaker - morötter
Alla odlingsråd

Höst – Lagra dina skördade grönsaker

Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. De sena grödorna blir klara för skörd samtidigt som kallare temperaturer är i på ingång. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra grödor förstörs av kallare temperaturer och frost. Skörden går inte längre ut på att skörda lite i taget utan om att skörda allt på en gång för att lagra.

Läs mer »
Grönsaker som tål minusgrader - svartkål
Alla odlingsråd

Höst – Grönsaker som tål minusgrader

En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras.

Läs mer »
Frost på hösten
Alla odlingsråd

Höst – Frost på hösten

Även om hösten fortfarande är mild kan plötsliga frostnätter plötsligt dyka upp. De flesta av våra perenna växter klarar sig ganska bra, men till vissa av våra frostkänsliga grönsaker, kryddväxter och blommor behövs en hjälpande hand.

Läs mer »